Комисията за противодействие на корупцията уведоми Българската народна банка за установена несъвместимост по отношение на Андрей Гюров, подуправител, ръководител на управление "Емисионно". Това съобщиха от БНБ.

От БНБ посочват, че Гюров е излязъл в неплатен отпуск до предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка.

Припомняме, че през юли 2023 г. Андрей Гюров и Петър Чобанов бяха избрани от Народното събрание за подуправители на БНБ. Петър Чобанов бе одобрен от 148 депутати (ГЕРБ, ПП/ДБ, ДПС), 46 бяха против ("Възраждане" и ИТН), от БСП 15 се въздържаха. Андрей Гюров бе избран със 148 "за" (ГЕРБ, ПП/ДБ, ДПС), 45 против ("Възраждане" и ИТН) и 17 "въздържал се" от БСП.

След избора на Гюров парламентарната група на Възраждане подаде сигнал до КПКОНПИ и БНБ за предполагаем конфликт на интереси. Те посочиха, че Андрей Гюров е в управителния съвет на неправителствена организация, която извършва търговска дейност и че той участва в дружества за търговия на цветни метали, което е в конфликт на интереси в позицията му на подуправител на БНБ.

"Възраждане" пусна сигнал срещу подуправителя на БНБ

"Възраждане" пусна сигнал срещу подуправителя на БНБ

Парламентарната група на партията обвинява Андрей Гюров в конфликт на интереси

От ПП-ДБ бяха лаконични за коментар след новината за "отстраняването" на Гюров. Трябва да се видят първо фактите, заяви Николай Денков в кулоарите на парламента. Това, което със сигурност знам, е, че не е свързано с членството в ПП преди да бъде избран за подуправител, подчерта той. Нека да видим решението на комисията и тогава ще коментираме, каза Денков.

Който каквото си е надробил сега е време да си го изсърба подчерта Георг Георгиев от ГЕРБ. Той предполага, че става въпрос за нещо сериозно.

Димо Дренчев от "Възраждане", който е и подател на сигнала, е доволен от реакцията на КПКОНПИ. Сигналът му е, че като подуправител на БНБ Андрей Гюров е бил в управителния съвет на "Продължаваме промяната", както и в УС на НПО, което се занимава с анализи, които може да продава, и в дружество, което се занимава с търговия на благородни метали. По закон, според депутата, Гюров е трябвало да получи разрешение от БНБ за изпълнението на длъжността, а той е укрил информацията от централната банка. Докато съществуваше сглобката, нямаше решение, но в момента, в който сглобката се разпадна , решение беше взето, заподозря още Дренчев.

Самият Андрей Гюров заяви, че решението на антикорупционната комисия и незаконосъобразно и се основава на неверни факт, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая.