Народното събрание избра Петър Чобанов от ДПС и Андрей Гюров от ПП/ДБ за подуправители на БНБ. Те ще работят в националната банка с мандат от 6 години.

Новият стар шеф на банката Димитър Радев представи пред пленарна зала двете кандидатури. Разисквания по тях нямаше. Извършена бе проверка на кворума.

Петър Чобанов бе одобрен от 148 депутати (ГЕРБ, ПП/ДБ, ДПС), 46 бяха против ("Възраждане" и ИТН), от БСП 15 се въздържаха.

Андрей Гюров бе избран със 148 "за" (ГЕРБ, ПП/ДБ, ДПС), 45 против ("Възраждане" и ИТН) и 17 "въздържал се" от БСП.

След това двамата подуправители положиха клетва.

Управителят на БНБ представи повелителите на милиардите

Управителят на БНБ представи повелителите на милиардите

Андрей Гюров и Петър Чобанов са предложенията на Димитър Радев

Димитър Радев бе избран за управител на БНБ със 155 "за", 67 бяха против. Мандатът на гуверньорът на БНБ е 6 години и е втори за него - първият изтече на 15 юли 2021 г., след като бе избран през юли 2015 г. от 43-ото НС, като кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ и "Реформаторския блок", но бе подкрепена и от ДПС. Тогава Димитър Радев пое поста от Иван Искров, чието управление се свързва с фалита на КТБ.

Припомняме, че миналата седмица, след трети пореден опит за избор на управител на БНБ и след предишни неуспешни процедури в 46-ото и 47-ото Народно събрание49-то Народно събрание избра Димитър Радев за още един мандат със 155 "за" и 67 гласа "против". Мандатът на гуверньора на БНБ е 6 години и е втори за Димитър Радев - първият изтече на 15 юли 2021 г., след като бе избран през юли 2015 г. от 43-ото НС, като кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ и "Реформаторския блок", но бе подкрепена и от ДПС. Тогава Димитър Радев пое поста от Иван Искров, чието управление се свързва с фалита на КТБ.