Няма договори и уговорени мачове за Българската народна банка (БНБ). От няколкото имена, които дискутирахме, двама от кандидатите за подуправители са фаворити и трябва политиците да осигурят индикации за широка подкрепа. Основната идея е да има широка политическа подкрепа, за да има централната банка легитимност. Tова заяви новият стар управител на БНБ Димитър Радев на брифинг в Народното събрание след избирането му за управител на централната банка.

Той добави, че утре ще номинира Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" и Петър Чобанов от ДПС за подуправители на Народната банка.

Ръководството на БНБ трябва да бъде избрано с широка политическа подкрепа, тъй като показва силен фактор за независимостта на централната банка за нерегламентирано политическо вмешателство. Подкрепата е достатъчно висока и е по всички стандарти, доволен е Радев, който очаква такава подкрепа и за подуправителите на БНБ.

Гуверньорът и подуправителите на БНБ - интерфейсът за Еврозоната

Гуверньорът и подуправителите на БНБ - интерфейсът за Еврозоната

Хампарцумян: Политиците не знаят какво прави БНБ

Димитър Радев уточни, че ще започне и тактическа подготовка, законодателство и пълният пакет, свързани със законодателните промени за присъединяването на България в Еврозоната. БНБ отговаря на условията на Еврозоната, но как да навакса останалите институции.

Запитан дали трябва да има референдум за еврото и лева, Радев заяви, че политиците трябва да отговорят трябва ли да се проведе национален референдум или не. Неговото лично мнение е, че България трябва да влезе в Еврозоната максимално по-бързо. БНБ работи по графика за приемането на еврото в България. Единствената институция, която се придържа към приемането на еврото и влизането на България в Еврозоната, е именно Народната банка, каза още Димитър Радев.

КС образува дело за референдума за лева

КС образува дело за референдума за лева

По жалбата на "Възраждане"