БНБ е независима институция, която взаимодейства с Европейската централна банка (ЕЦБ) и не бива да се дават някакви свръх очаквания на ЕЦБ. Личността на гуверньора и на подуправителите са много важни, които са интерфейса за Еврозоната на ежедневна база, правила, регулации.

Това заяви пред БиТиВи банкерът и финансист Левон Хампарцумян за избора на нов управител на Българската народна банка (БНБ).

По думите му изборът на шеф на БНБ е много важен и личността на Димитър Радев е безспорна. Политиците не знаят какво прави БНБ, изтъкна Хампарцумян.

Горанов: Ако някой в БНБ е саботирал влизането в Еврозоната, това не е Димитър Радев

Горанов: Ако някой в БНБ е саботирал влизането в Еврозоната, това не е Димитър Радев

Проблемът с еврото е симптоматичен от гледна точка на действията на Асен Василев, каза той

Той добави, че няма в света гуверньор на централна банка, който да е директно обвиняван, че някоя банка е фалирала.

Политическият анализатор Георги Харизанов заяви, че ако големите държави в ЕС искат България в Шенген няма проблем това да се случи. Нидерландия по-скоро би се съобразила с присъединяването на България в Шенген, отколкото да заеме собствена позиция или позиция, която не кореспондира с политиката на Европейския съюз, посочи Харизанов.

Социологът Добромир Живков добави, че България е по-близо до Шенген, отколкото до Еврозоната. Политическата обстановка в Европа и това, което се случва в България с пренареждането на кабинета и изпълнителната власт, както и приемането на проевропейска политика, ще допринесе съществено за приемането на България в Шенген, смята Живков.