"Ако има някой в БНБ, който гласно или негласно е саботирал или не е бил убеден в Еврозоната, това не е Димитър Радев."

Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на финансите Владислав Горанов пред БНТ.

Той допълни, че ако има критика, която може да отправи настоящия гуверньора на централната банка, тя е за това, че не е тропнал по масата в подходящия момент и е допуснал членове на правителния съвет на БНБ да прокарват подобни тези.

"С Димитър Радев свършихме 90% от работата по влизането в чакалнята на Еврозоната и да го упрекват, че не е бил за еврото е исторически грешно. Радвам се, че Димитър Радев ще получи подкрепа, защото той първо е твърдо за еврото и, второ, е човекът, който с опита и контактите си може да движи по-бързо процеса от колкото някой друг", каза още Горанов. Според него на този етап от присъединяването ни към Еврозоната не е удачно да се сменят ключови участници в процеса.

БСП се отказаха от надпреварата на шеф на БНБ, не участвали в нагласени мачове

БСП се отказаха от надпреварата на шеф на БНБ, не участвали в нагласени мачове

БСП няма да бъде смокинов лист пред задкулисието

Владислав Горанов смята също, че през последните години не е направено необходимото по въпроса. "Проблемът с еврото е симптоматичен от гледна точка на действията на Асен Василев, защото тръгнахме преди Хърватия по пътя към Еврозоната, финишираме след тях", отбеляза той. Депутатър каза още, че кабинетът "Петков" е можел да придвижи доста неща. Той допълни, че като се оставят настрани фискалните аспекти и ограничения за влизане в Еврозоната, може да подозира, че или е имало колебание от страна на президента Румен Радев, или ПП тепърва припознават влизането в Еврозоната като приоритет, и то след като инфлацията е много далеч от необходимите нива. "Фискалните показатели са на ръба. Усилията ще бъдат по-сложни, тоест - ние вече гоним дивото, изпуснахме питомното", заяви бившият финансов министър.

От думите на Горанов стана ясно също, че към момента той не вижда заплаха за ротационното управление на страната.

Петков за сглобката с ГЕРБ: Имаме напредък

Петков за сглобката с ГЕРБ: Имаме напредък

По отношение на бюджета, Еврозоната, регулаторите и областните управители