Спряганият за една от кандидатурите за заместник-председател на Българската народна банка - Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" е най-нормално да бъде избран за поста.

Това коментира в отговор на въпрос на News.bg след заседанието на Комисията по бюджет и финанси, която изслуша кандидатите за шеф на БНБ народният представител от "Промяната" Венко Сабрутев. Това е първият относително директен коментар по темата от представител на ПП/ДБ откакто започнаха да циркулират в публичното пространство тези спекулации.

"Няма нищо по-нормално гуверньор на БНБ да потърси за негов заместник бивш кандидат за гуверньор на БНБ. Г-н Гюров е изключително опитен финансист със страхотно образование", отсече Сабрутев.

Новина номер две - макар и под формата на лична позиция, народният представител загатна как, макар и очаквано, но необявено окончателно, ще гласува парламентарната му група по отношение на кандидатурата на ГЕРБ за шеф на БНБ - досегашния управител Димитър Радев.

ПП си харесаха кандидата на ГЕРБ за шеф на БНБ

ПП си харесаха кандидата на ГЕРБ за шеф на БНБ

Димитър Радев потвърди като цел №1 влизане в Еврозоната до 1 януари 2025 г.

"Имам кандидат, за който ще гласувам - това е г-н Радев", отсече той.

"Без коментар", по-лаконичен от своя страна бе Петър Ганев, представител на "Демократична България" в коалицията.

След края на пленарния ден в петък Комисията по бюджет и финанси изслуша кандидатите за председател на БНБ. В момента в надпреварата участват двама кандидати - настоящият гуверньор Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ и Любомир Христов, подкрепен от "Възраждане". По-рано днес БСП оттегли своята кандидатура - Николай Каварджилкиев, защото по думите на Корнелия Нинова, мачът бил уреден.

Гуверньор на народната банка ще се избере на извънредно заседание на парламента във вторник, а отчитайки досегашните сигнали от политическите сили, Димитър Радев ще събере нужното мнозинство, като освен от издигналата го партия ГЕРБ, по всяка вероятност той ще получи подкрепа и от ПП/ДБ и ДПС.

БСП се отказаха от надпреварата на шеф на БНБ, не участвали в нагласени мачове

БСП се отказаха от надпреварата на шеф на БНБ, не участвали в нагласени мачове

БСП няма да бъде смокинов лист пред задкулисието

"След изтичането на мандата ми не съм се самопредлагал, не съм се натрапвал, бях готов по всяко време да напусна поста. В момента ние сме на 95-я метър от влизането в Еврозоната, само това ме е мотивирало", подчерта кандидатът за шеф на БНБ, който заедно с конкурента си преповтори вече изказваните от двамата приоритети.

Попитан от Тошко Йорданов от ИТН дали спекулациите, че Петър Чобанов от ДПС и Андрей Гюров от "Промяната" ще са кандидатите за подуправители на БНБ след като бъде избран, Радев не влезе в конкретика, но не и не отрече това да е така. "Това е част от политическия процес. Няма да говоря за конкретни имена, ще говоря, когато бъда избран. Мисля, че при нас се постига един добър баланс - има централни банки, при които всички хора в ръководството са политически назначени. Но мисля, че при нас нещата в голяма степен са балансирани, като имаме предвид компромисите на политическо ниво, то при нас тези компромиси са много по-балансирани. Иначе нямаше да се съглася да участвам."