Втората по сила парламентарна формация "Продължаваме промяната/Демократична България" одобрява изцяло кандидатурата на настоящия гуверньор на БНБ Димитър Радев, който бе издигнат за втори мандат от страна на ГЕРБ.

"Много съм благодарен на г-н Радев, че прекара това време с нашата група. Това е точно начинът, по който искаме да се правят този тип решения - информирани, с въпроси. И отговорите, които получихме, са в посоката на нашата програма. Може би най-важното заключение от срещата бе, че България трябва да бъде в Еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 година. И ще работим заедно парламентът и БНБ да постигнем тези цели", коментира съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков, след като Радев бе изслушан от групата на ПП/ДБ.

Разбирателство номер две - комисията по европейските въпроси в НС да бъде комисия за Еврозоната и Шенген като задачи, като по този начин да има координация между БНБ и правителството, добави Петков.

"След днешната среща, след тази много ползотворна дискусия, мога да кажа, че това ще бъде нашето решение, г-н Радев има нашата подкрепа. Едновременно с това тази подкрепа идва с голямата отговорност за нещата, за които говорихме, да станат реалност", добави той.

Петков за сглобката с ГЕРБ: Имаме напредък

Петков за сглобката с ГЕРБ: Имаме напредък

По отношение на бюджета, Еврозоната, регулаторите и областните управители

Цел номер едно ще бъде влизането в Еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 година, препотвърди на свой ред и Димитър Радев. "Много е важно, че политическата подкрепа се разширява, тъй като без такава политическа подкрепа целта ще бъде нереалистична. Това е амбициозна, но изпълнима цел.

Петков не отговори, запитан от News.bg с какво Радев е спечелил подкрепата на ПП, след като преди седмици Асен Василев заяви, че не е доволен от положените от страна на настоящия шеф на БНБ усилия по отношение на интеграцията ни в еврозоната, както и че от "Промяната" щели да издигнат собствен кандидат. Нещо, което в крайна сметка не стана факт.

Бюджетната комисия стартира процедурата за управител на БНБ

Бюджетната комисия стартира процедурата за управител на БНБ

Петър Чобанов от ДПС не отрече номинацията си за заместник-управител на народната банка