В продължило около 10 минути заседание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание ресорните депутати стартираха процедурата по избор на двама подуправители на Българската народна банка.

Кандидатурите на двамата подуправители на БНБ следва да бъдат предложени от текущия гуверньор на банката, подкрепен от ГЕРБ И ПП/ДБ за следващ мандат - Димитър Радев.

По информация на News.bg, непотвърдена официално от партийните централи, за заместници се готвят финансовото острие на ДПС и настоящ шеф на бюджетна комисия Петър Чобанов и Андрей Гюров от "Промяната", който бе кандидат за шеф на БНБ по времето на редовния кабинет "Петков". 

Трима са кандидатите за управител на БНБ

Трима са кандидатите за управител на БНБ

В 18.00 часа днес приключи процедурата по номиниране

"Приехме процедурни правила от гледна точка на това да сме готови, след като бъде осъществен изборът на управител на БНБ, той да може да предложи в срок подуправители, тъй като знаете, че мандатите са просрочени вече с 2 години", обобщи блицзаседанието председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов.

Той нито отрече, нито потвърди за кандидатурата си като заместник-председател на БНБ.

"Аз не ги знам. Е, въпросите трябва да са към тях. Това е все едно да ме питате кой ще е шампион по футбол на България, дори това е по-лесен въпрос", по лаконичен начин отказа да коментира спекулации народният представител от ПП/ДБ Георги Ганев.

А защо коалицията ПП/ДБ не излъчиха кандидат въпреки предварителните заявки? "Защото, без да предопределям решението на групата, между посочените кандидати има човек, който смятаме за подходящ", отговори на въпрос на News.bg Ганев.

Депутатите приеха правилата за избор на шефовете на Сметната палата, БНБ и НЗОК

Депутатите приеха правилата за избор на шефовете на Сметната палата, БНБ и НЗОК

При игра с падащи кворуми и мнозинства