Депутатите приеха проекторешения за приемане на процедурни правила за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата, на кандидати за управител на Българската народна банка (БНБ) и кандидати за избор на управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от Народното събрание.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов заяви, че ГЕРБ малко избързват с приемането на правилата за избор на председател на Сметната палата. Формацията на Слави Трифонов няма да подкрепи така предложените от тях правила. ИТН отказа да подкрепят и процедурните правила за управител на НЗОК.

Борислав Гуцанов от БСП заяви, че социалистите ще подкрепят единствено тези правила за избор на председател на Сметната палата.

След приемането на процедурните правила за избор на председатели на трите регулатора, в дневния ред на законодателния орган е заложено изслушването на министъра на енергетиката Румен Радев във връзка със споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ" според приетата програма за работа на Народното събрание.

Освен това депутатите решиха да удължат срока за номинации на регулаторите - Сметната палата, НЗОК и БНБ от една седмица на 14 дни.

Припомняме, че шефът на БНБ е с изтекъл мандат, продължен поради това, че и 47-то Народно събрание, по време на правителството на Кирил Петков, когато управляващите партии не се разбраха предварително да издигнат общ кандидат, а заради сблъсъка между Андрей Гюров, ПП, и Любомир Каримански, ИТН, се отказаха от избиране на нов гуверньор.

Едновременно с това вчера Конституционния съд излезе с решение за несъответното на закона за отстраняване на шефа на Сметната палата Цветан Цветков, което беше гласувано изненадващо от ГЕРБ, БСП, Възраждане и Български възход в 48-то Народно събрание преди изтичането на мандата му.