Освобождаването на бившият шеф на Сметната палата Цветан Цветков е противоконституционно. Това постанови Конституционният съд. Решението на КС бе взето без нито един глас "Против".

В мотитивите си съдът посочва, че решението за освобождаване на председателя на Сметната палата е взето произволно, извънредно и немотивирано, в нарушение на императивни законови норми.Също така взетото решение променя състава на Сметната палата и по този начин поставя в риск приемането на валидни актове от този орган, тъй като не е избран нов заместник-председател на мястото на определения временно за председател, изтъкват от КС.

С решението на Конституционния съд, въпросното решение на Народното събрание се счита за невалидно от момента на приемането му - 20 януари. Дали обаче Цветан Цветков ще се върне начело на Сметната палата или не, зависи от НС.

Припомняме, че в началото на януари Цветков бе освободен от длъжност. Тогава той посочи, че няма лична кампания за отстраняването му. ПП и ДБ сезираха Конституционният съд по казуса.

Конституционният съд разглежда казуса със смяната на шефа на Сметната палата

Конституционният съд разглежда казуса със смяната на шефа на Сметната палата

Решението по същество се очаква след два месеца