Докато в залата на лидерската среща не се очерта коалиция, такава се оформи в пленарна зала. ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" искат отстраняване на директора на Сметната палата Цветан Цветков, като предлагат неговото място да се заеме от Горица Николова-Кожарева, в момента заместник. Дебат по темата тече в дневния ред на парламента.

Надежда Йорданова от Демократична България" поиска със старта на разговорите първо да се качи документът с мотивите, тъй като не е видим на сайта на парламента.

Председателстващият заседанието Йордан Цонев й го изчете.

Десислава Атанасова от ГЕРБ посочи мотивите: Не са представяни одити, не е имало контрол върху Сметната палата. Председателят на Сметната палата е с изтекъл мандат от една година и не полага грижи да функционира, както изисква законът.

Асен Василев изрази мнение, че това е скандално. "От днес за днес решавате без мотиви. Не е по законов ред, в живота на този парламент няма да се назначи нов, Сметната палата има само одит за съвместимост, ако искаме законодателни промени", посочи той.

Костадин Костадинов похвали работата на Сметната палата, защото проверявала "Възраждане" няколко пъти. Той обяви, че ще подкрепят смяна, особено след изтичане на мандата, но не в този момент. Явно е сменил Бога, на който се моли председателят на Сметната палата, допусна той.

Лов на рибка-бананка - така определи схемата Христо Иванов от ДБ. А Йордан Цонев поиска да поясни какво означава репликата му: Сваляне на мацка.

Асен Василев поиска да се отвори законова процедура за избор на шеф на институцията.

Корнелия Нинова взе думата, за да атакува Асен Василев: "Да бяхте дошли да направим правителство, да се отвори процедура за избор на председател на Сметната палата."

Мартин Димитров даде за пример действията по време на управление на директора: 500 млн. лв. изчезнали за язовири. Как няма да ви сменят, ще ви сменят, категоричен е той. Димитров даде за пример и доклади за Българската банка за развитие и доклади на Министерство на икономиката, както и тези, които директно разкриват схемите на ин-хаус процедурите.

Българската банка за развитие с нови изпълнителни директори

Българската банка за развитие с нови изпълнителни директори

В ръководството на ББР влизат Илия Караниколов и Иван Церовски

Поне малко срам имайте, кажете си в прав текст "Не ни харесва ръководителя на Сметната палата, защото разкри схемите за "Хемус", Комисията по хазарта и Васил Божков, доклад на МФ за ощетяване на хазната с над 500 лв.", каза Мартин Димитров.

Основният спор се премести около доклада на Сметната палата за ремонта на язовирите и изразходваните за това средства - над 500 млн.лв.

Ремонтите били правени по време на управлението на ГЕРБ, Корнелия Нинова като министър на икономиката е искала проверката, а докладът не се знае къде е.

Михал Камбарев, председател на Антикорупционната комисия, обвини Корнелия Нинова в лъжи: докладът за язовирите бил засекретен от прокуратурата. Георги Свиленски поясни, че докладът трябва да си мине институциите, а след това да ходи в прокуратурата.

Ремонтирани са 180 язовира до 2017 г., а оттогава до 2022 г. са извършени ремонти на 20 от тях, а парите са платени за всички. Сметната палата е предала доклада на прокуратурата, но тя нищо не е направила.

По-дълбоко нещо се крие зад този порив от тази сутрин на Нинова, Десислава Атанасова, Карадайъ и Стефан Янев, каза Николай Дренчев от "Възраждане".

Прокуратурата наднича отзад, провидя Андрей Цеков от "Продължаваме промяната". Настимир Ананиев добави: "Ако не слушкаш.. Цветан Цветков ще бъде използван за назидание", смята той. Ананиев съобщи, че ПП няма да подкрепи смяната.

Всички точки и алинеи на закона цитира Надежда Йорданова. Това е политическа гилотина и липса на закон, заяви тя. Александър Дунчев от ПП посочи доклада за горите на Сметната палата, а колегата му Искрен Митев от негово име поиска подробности. Анализ за прозрачността и по-добри търгове за горите в държавата, спасени 100 млн.лв., цитира Дунчев.

"Демократична България" и "Nexo" видя Йордан Цонев зад исканата смяна.

Със същата скорост искам да освободим Иван Гешев във вторник - поиска Асен Василев. Мръсна предизоборна кампания, отговори Христо Иванов. Той поиска да се разследва скандалът от Временната комисия, а не да се освобождава председателят на Сметната палата.

Андрей Новаков зове Европрокуратурата да се заеме с Nexo и даренията за "Да, България"

Андрей Новаков зове Европрокуратурата да се заеме с Nexo и даренията за "Да, България"

Той апелира европейските институции да проверят случая и да покажат, че няма двоен аршин

Парламентът освободи директора на Сметната палата.

Гласове:

ГЕРБ/СДС - 63 "за"

ПП - 42 "против"

ДПС - 27 "за"

Възраждане - 23 "против"

БСП - 21 "за"

ДБ - 17 "против"

БВ - 7 "за"

Цветан Цветков, директор на Сметната палата, благодари на екипа. Той докладва, че винаги се е водил от закона и заедно с одиторите е изпълнявал конституционалните си правомощия за качествен одит. Той обясни и за одитите, които станаха част от дебата: За "Монтажи" ЕАД е бил засекретен докладът, изпратен е на прокуратурата и така не може да бъде огласен. По проверката на "Демократична България" и Nexo се правил одит на даренията на всички партии и ще бъде публикуван.

На въпрос на News.bg негово ли е решението да не публикува одита на "Монтажи" ЕАД, който обхваща ремонта на язовирите, Цветков отговори, че това е решение на одитния екип, който се състои от петима души с мотиви: "установени нарушения".