Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стъпи в Народното събрание, за да се срещне с лидера на БСП Корнелия Нинова, която държи в ръцете си за трети път третия мандат за съставяне на правителство. 

След като го получи от президента Румен Радев Нинова обяви, че успешният ход за кабинет би могъл да бъде лидерска среща в Народното събрание. На срещата се отзоваха от ГЕРБ и ДПС, предварително заявиха, че на срещата няма да присъстват от ПП, ДБ и "Възраждане".

Лидерската среща за съставяне на кабинет с третия мандат на БСП започна малко след 11 ч., Стефан Янев, "Български възход", дойде с няколко минути закъснение

Като домакин срещата отвори Нинова: "Президентът Румен Радев връчи мандата на БСП - винаги сме поемали отговорност, търсим диалог за важни за България въпроси. Държавата е в политическа криза, социална, енергийна, икономическа. С пълното разбиране, че сме различни, да преодолеем кризата в страната, поканата е с цел да се намери разговор по важните за България въпроси." В БСП са изненадани, че няма представители на ПП и ДБ, въпреки декларациите и думите им за диалог. За Нинова "лиспващите лидери нямат воля, а използват само думи". Анализ на БСП показва, че във всички партии има четири еднакви приоритета - Планът за развитие, бюджета за 2023 г., Шенген и съдебната реформа.

Ако има желание, ще се намери начин, предлагам да се търси начин, призова Корнелия Нинова.

Бойко Борисов привества опита на БСП да се говори за визията за следващите месеци в България. "Отидем ли за пети път на избори, пак ще е същото, трябва формат, в който предварително да се изговори", каза той. И Борисов отбеляза липсата на лидерите на десните партии.Така, както сме я подкарали - с добре работещ парламент, а без правителство. Няма червени линии, например имаше мнозинство за Украйна, F-16. ГЕРБ ще направи всичко възможно да се направи и съдебната реформа, поясни той. Бойко Борисов добави, че е задължен да не приема коалиция с БСП от Конгреса на ГЕРБ, но ще разговаря с хората си да не е проблем да се отворят съвместни теми - бюджет, социални теми и други. Сега няма да ви подкрепим, категоричен бе той.

Мустафа Карадайъ отбеляза кризите в държавата, изтъкна че от години ДПС говори за нормалност, а това означава диалог. Повтори в изказването си цели 8 пъти думата "диалог". Чухме Нинова и Борисов, виждаме липсващите колеги и най-вероятно отиваме към новите предсрочни избори, смята обаче Карадайъ. Лидерът на ДПС приветства идеите на БСП и ДПС за разговори заради висшите приоритети на държавата.

Изтъкна обаче, че според ДПС единственият начин да се говори за съдебна реформа е да се направи промяна в Конституцията и то такава, каквато от партията са представили на всички партии в парламента (предишния, бел.ред.). Техните предложения били представили и в Брюксел, като получили одобрение на целите, които си поставят.

Той наблегна на съдебната реформа, тя била основа за ДПС и партията е дала принос за независима съдебна система, а "не някой да я овладее". Карадайъ критикува мненията на останалите партии по тази тема, които само говорели.

Трябва да се създадат условията и предпоставките за диалог след изборите, категоричен бе и той.

Стефан Янев смята, че срещата е закъсняла. Дори да отидем на избори, този диалог е необходим, плюс взаимодействие, посочи той.

Лидерите да преглъщат личното и партийното его в интерес на всички български граждани, призова лидерът на "Български възход". Нямаме аргументи пред хората, да намерим аргументите тук, поясни Янев. Диалог, диалог и пак диалог, призова той.

Заключенията:

Корнелия Нинова се обърна към Бойко Борисов, че парламентът не е добре работещ на живо. БСП ще прецени как да се държи с ПП и ДБ след отказа им, каза тя. Моделът "Радев" - обсъди Нинова. По-различен е, ние водихме парламентарни битки на терен, а сега парламентарната република се руши заради едноличното управление на президента, смята лидерът на БСП. Тя дава подкрепа за съдебна реформа.

Не сме говорили за коалиция, а решение и дали има воля за правителство, структура, отговори Нинова.

Със здрависвания между лидерите и без отговори на въпроси на медии срещата приключи.