Трудна задача, но не невъзможна. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова определи шансовете за съставяне на редовно правителство с третия мандат след срещата при държавния глава. Ще направим всичко, каквото е необходимо, обяви тя.

Най-важното е левицата да има план, по думите й. Днес ще се реши кога ще е заседанието на Националния съвет на партията. Нинова ще иска мандат да се преговаря с всички формации. Ще поканим на лидерска среща председателите на другите партии, коментира тя. Това включва Бойко Борисов, Асен Василев и Кирил Петков и тя очаква те да се отзоват, защото по думите й били мъже и според нея няма причина да не се отзоват на поканата й. Там трябвало да се изясни искат ли да има правителство или се играят игрички.

Радев избрал БСП - могат да правят компромиси и да управляват с опонентите си

Радев избрал БСП - могат да правят компромиси и да управляват с опонентите си

Партията разбира тежестта на ситуацията и отговорността, която им се възлага с третия мандат

Все още има шанс, изтъкна лидерът на БСП. Ще се търси това, което събира партиите, няма да се търсят разделителните линии. Трудно ще бъде, но не е невъзможно, трябва да опитаме, каза още веднъж Нинова.

От лидерската среща ще стане ясно дали столетницата ще предложи експертен или политически кабинет. Ако няма съгласие на лидерската среща за правителство, мандатът ще бъде върнат.

На въпрос колко ще продължат разговорите и докога БСП ще се опитва, Корнелия Нинова заяви, че това ще бъде в рамките на "разумно време". Увери и че това време няма да е съобразено с това, червената партия да разрешава вътрешните си проблеми.

Надежда Нейнски: Президентът изпусна златен шанс за третия мандат

Надежда Нейнски: Президентът изпусна златен шанс за третия мандат

Радев очевидно искал избори и да управлява през служебни правителства

Но президентът Румен Радев е изразил притеснение, че трябва да се приемат закони. Висока отговорност се изисква от нас, поясни още Нинова. Тя обаче няма намерение да продължава политиката на служебното правителство, каквито бяха очакванията на вицепрезидента Илияна Йотова. Едно редовно правителство не било длъжно да продължава политиката на служебното правителство.

Нинова очаква смирение и търпение от лидерите на партиите.