Третият мандат за съставяне на правителство от 48-то Народно събрание отива отново в ръцете социалистите.

Президентът Румен Радев не изневери на политиката си до тук и ще връчи мандата на лидера на социалистите Корнелия Нинова в понеделник, 16 януари 2023 г. в 10:00 часа. Явно и последните дни не са разколебали решението на президента, въпреки многобройните намеци, а и директно посочвания от страна и на двете най-големи парламентарни сили ГЕРБ и ПП, че най-успешен би бил мандатът, ако той отиде в ръцете на Христо Иванов и "Демократична България".

Припомняме, че и при завъртането на парламентарната рулетка през 2022 г., както и през 2021 г. президентът Румен Радев връчваше третия мандат на БСП, но нито веднъж Корнелия Нинова не успя да събере нужната подкрепа, за да сформира правителство.

В това Народно събрание обаче БСП вече е пета по-големина политическа сила, намалявайки резултата си при всеки един от проведените избори предсрочни и редовни. На последните парламентарни избори социалистическата партия бе изпреварена дори и от ПП "Възраждане". Синхронно с това недоволството в редиците на самата партия от ръководството й се увеличава, а пък и БСП за България" се оказа до този момент единствената парламентарна група, от която в краткия живот на парламента излезе независим депутат.

анкета

Къде да отиде третият мандат?

Виж резултати

ДПС 11.1%

Възраждане 36.9%

БСП 12.0%

Демократична България 25.7%

Български възход 14.3%

БСП заявява, че ще води разговори с всички парламентарни партии, като изключва обаче да търси подкрепа от ГЕРБ и ДПС. С бившите коалиционни партньори в последното редовно правителството позициите на партията непрекъснато се раздалечават, като освен фундаменталното различие във външната политика по отношение на войната в Украйна и политиката на Руската федерация, в този парламент се добави и разделителната линия на гласуването с хартиена бюлетина и премахването на практика на машинното отчитане на гласовете.

Към третия мандат – пътят е труден и не особено славен

Към третия мандат – пътят е труден и не особено славен

Дори и изходът да е предсрочен вот, то би било добре парламентарните формации да поставят начало сега