Президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на "БСП за България", съобщават от пресцентъра на президентството.

Това ще се случи утре, 18 юли, в 17 часа на "Дондуков" 2.

Припомняме, още преди дни News.bg информира, че третият мандат ще отиде при БСП.

Наши източници обясниха, че държавният глава щял да направи жест към социалистите въпреки сложните си отношения с ръководството на червената партия.

Радев пита БСП с кого ще се коалира - с всички партии или само в рамките на коалицията

Радев пита БСП с кого ще се коалира - с всички партии или само в рамките на коалицията

Премиерът трябва да бъде излъчен от "Продължаваме промяната"

След разпада в ИТН партията на Слави Трифонов не била опция. Пред Румен Радев била дилемата БСП, които не отидоха на първия кръг на консултациите в президентството, или ДБ, които уважиха поканата му, но пък твърдо са "за" изгонването на руските дипломати. Ако третият мандат отидел при десните, това щяло да настрои русофилите срещу президента.

По време на консултациите при президента в петък лидерът на БСП Корнелия Нинова даде заявка партията й да положи усилия за разговори с партиите, за да гарантира работещ парламент и правителство. Социалистите нямало да се коалират с ГЕРБ и ДПС, като биха поставили на масата програмата си и биха разговаряли с партньорите си от досегашната четворна коалиция.

Според Нинова премиерът трябва да е излъчен от най-голямата политическа сила - "Продължаваме промяната".

Румен Радев не е намекнал, че ще даде мандата на БСП

Румен Радев не е намекнал, че ще даде мандата на БСП

Ако се сформира кабинет, ще се мисли за руски газ