Задачата на партията, която ще получи третият мандат е изключително сложна, предизвикателна и отговорна. За това искам да чуя с кого БСП са готови да влязат в диалог, с какви приоритети и с каква програма, за да се формира устойчиво управление, с ефективност и със стратегически хоризонт. Затова настоя президентът Румен Радев по време на консултациите с БСП за съставяне на правителство с третия проучвателен мандат. В предишния кръг от консултации БСП не се явиха с мотива, че в момента се обсъждала актуализацията на бюджета и поискаха друга дата, но не получиха такава.

"Вижте какво посрещане на крака, само да не са объркали стаите", пошегува се Радев преди да влязат представителите на БСП за консултациите, тъй като леко закъсняха.

Вашата формула е важна, вашата нагласа за диалог и коалиране с останалите участници е важен въпрос - дали само в рамките на коалицията или изобщо с всички парламентарно представени групи, така че да има ефективно управление със стратегически хоризонт, изтъкна Радев.

Президентът Радев очаква редица решения по важни теми, които пряко касаят живота и здравето на гражданите. БСП през годините е била неведнъж част от управлението на страната, така и днес. Няма нужда да дискутираме какво означава за страната ни в разгара на кризите да остане без работещ парламент, предупреди държавният глава.

По думите му българските граждани разчитат политиците да влязат в диалог, да има разбирателство и компромиси, за да може да се решат проблемите, но партиите продължават да чертаят разделителни линии.

Радев не иска просто сделка за съставяне на кабинет, а ефективно управление

Радев не иска просто сделка за съставяне на кабинет, а ефективно управление

Готова ли е ПП да подкрепи кабинет с третия мандат?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че разбира сложната ситуация, в която се намира страната. В последните 6 месеца изпитахме предизвикателствата на няколко кризи и положихме неимоверни усилия да ги решим. Правителството оставя държавата финансово стабилна, увери тя.

В БСП са готови, ако президентът Румен Радев реши да даде третия мандат на социалистите, да положат усилия за разговори с партиите, за да гарантират работещ парламент и правителство. "Червените" няма да се коалират с ГЕРБ и ДПС, като биха поставили на масата програмата си и биха разговаряли с партньорите си от досегашната четворна коалиция.

Нинова открои приоритетите пред БСП: безплатни учебници, безплатни лекарства, безкомпромисната борба с модела на ГЕРБ и Бойко Борисов, борбата с неравенствата и инфлацията и др.

След изложението от Нинова, Радев я запита за нейното виждане за персоналния състава на Министерски съвет - изключва или не експертен? Нинова заяви, че премиерът трябва да е излъчен от най-голямата политическа сила - "Продължаваме промяната". Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това е ясно носене на политическа отговорност, настоя Нинова.

Нинова: Чисто експертен кабинет не е подходящ в този момент

Нинова: Чисто експертен кабинет не е подходящ в този момент

Тя посочи, че ако не се състави правителство с третия мандат, страната ще тръгне обратно надолу

Заедно с Нинова на консултациите в президентската институция влязоха още председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски и депутатите Атанас Зафиров и Ирена Анастасова.