Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество искането на представители от 48-то Народно събрание за установяване на противоконституционност на Решение на Народното събрание за освобождаване на председателя на Сметната палата, съобщават от КС.

Решението бе взето единодушно с 10 гласа.

Припомняме, че на 20 януари 2023 г. Народното събрание взе решение да освободи от поста председателя на Сметната палата Цветан Цветков. 118 депутати гласуваха "за", а 82 - "против". 71 депутати от "Демократична България" (ДБ) и "Продължаваме промяната" (ПП) подадоха сигнал до КС. Според партиите мотивите за освобождаването на Цветков са изцяло политически.

ПП и ДБ сезират КС за политическия юмрук, взел главата на шефа на Сметната палата

ПП и ДБ сезират КС за политическия юмрук, взел главата на шефа на Сметната палата

Липсвали са формални мотиви за отстраняването на Цветан Цветков

От коалицията на ПП и ДБ припомнят, че Надежда Йорданова на брифинг след решението на парламента го е определила като "политическа гилотина", а Никола Минчев е заявил, че Цветков е бил освободен, защото е отстоявал независимостта на институцията. 

"Решението за освобождаване на председателя на Сметната палата е взето произволно, извънредно и немотивирано, в нарушение на императивни законови норми", обобщава мотивите на жалбоподателите Конституционният съд, цитиран от коалицията. В мотивите се казва още, че е нарушена процедурата за освобождаване, а с променения състав на Сметната палата се поставя под риск приемането на валидни актове, тъй като не е избран нов заместник-председател на мястото на определения временно за председател. Според ПП и ДБ освен това България се отклонява от задълженията си по договорите за членство в ЕС, според които страната ни трябва да осигурява независимост на националния одиторски орган.

От коалицията посочват също, че съдът е поискал правно мнение по темата от 15 изтъкнати специалисти, които трябва да представят писмени становища по предмета на делото, както и конституираните като заинтересовани страни по казуса - Народното събрание, президентът, Министерският съвет, Министерството на финансите, Сметната палата и отстраненият Цветан Цветков.

От ПП и ДБ допълват, че според практиката на Конституционния съд, решението му по същество се очаква след два месеца.