След повече от три часа дебати депутатите не одобриха предложението за провеждане на национален референдум с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?". Вносител е Инициативен комитет на граждани, подкрепен от парламентарната група на "Възраждане".

Народните представители гласуваха с 68 гласа "за", 99 гласа "против" и 46 гласа "въздържали се". Законотворците поискаха и прегласуване, при което референдумът отново не срещна подкрепа, а разпределението на гласовете остана относително същото - 68 гласа "За", 98 гласа "против" и 46 гласа "въздържали се".

По-рано по време на дебатите Възраждане подчертаха, че не може да се говори за противоконституционност, а единствено може да има дискусия дали въпроса отговаря на Закона за референдумите. Те изтъкнаха като друг аргумент това, че всички европейски държави са питани дали искат да приемат еврото и дали искат да влязат в Еврозоната. От партията на Костадин Костадинов дадоха и заявка да сезират Конституционният съд, ако референдума бъде отхвърлен от НС.

Преди няколко дни Правната комисия в Народното събрание също отхвърли референдума. Комисията по финанси пък не събра кворум да разгледа въпроса.

Възраждане обявиха инициативата си за референдум за запазване на българския лев в началото на годината. Те успяха да съберат над 600 000 подписа, като валидните бяха около 470 хиляди.

"Възраждане" искат на среща с Радев да им насрочи референдума

"Възраждане" искат на среща с Радев да им насрочи референдума

Костадинов нарече депутатите от правна комисия "беснеещ фашистки режим"