След повече от 3 часа и половина дебати депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание не одобриха предложението за провеждане на национален референдум с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?".

Народните представители гласуваха със 7 гласа "за", 8 гласа "против" и 7 гласа "въздържали се".

Малко преди това Гроздан Караджов от "Има такъв народ" (ИТН) и Смиляна Митова от БСП декларираха, че ще подкрепят референдума за запазване на българския лев.

Самият дебат между депутатите премина през махленски престрелки и обидни квалификации - основно между депутатите от "Възраждане" и тези на ПП/ДБ, в частност Явор Божанков. Основните нападки бяха насочени към него с изрази като "ще ти се стъжни" и "какво стана бе, Яворчо, стани и се извини", "дръж се като мъж".

Настояването на "Възраждане" бе представено от депутата Деян Николов. 

Дебатът за референдума – от „дръж се като мъж“ до закани с Конституционния съд

Дебатът за референдума – от „дръж се като мъж“ до закани с Конституционния съд

Стою Стоев предупреди за махленските престрелки и обидните квалисификации

Преди това в комисията представиха мненията си конституционалисти, а гуверньорът на БНБ Димитър Радев предупреди, че самото провеждане на референдум може да пропука консенсуса и сериозно да увреди международния имидж на страната ни. 

Припомняме, че днес от "Има такъв народ" внесоха и предложение за промяна в закона, така че да се улесни процедурата по провеждане на национален референдум.

Депутатите по комисии бламират референдума на "Възраждане"

Депутатите по комисии бламират референдума на "Възраждане"

ГЕРБ и ПП/ДБ бойкотират заседанието