Подуправителят на БНБ, ръководител на управление "Емисионно" Андрей Гюров подаде жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията (КПК), с което е установила несъвместимост, съобщиха от Българската народна банка (БНБ).

От банката уточняват, че ще предприеме съответните законосъобразни действия след произнасянето на съда.

Припомняме, че на 27 юни стана ясно, че КПК е уведомила БНБ за установена несъвместимост по отношение на Андрей Гюров.

Решението, че Гюров не може да заема поста в БНБ е заради участието му като съдружник в едно дружество с ограничена отговорност и в управителните органи на две неправителствени организации. То е подписано от временния ръководител на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев и от тримата ѝ членове: Антоанета Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева.

В решението изрично се отбелязва, че няма забрана член на Управителния съвет на БНБ да участва в дружество с ограничена отговорност и неправителствена организация. Престъплението, което е извършил Гюров и което го прави несъвместим с поста на подуправител е, че той е трябвало да уведоми ръководството на Централната банка за тези си участия и да получи разрешения за това.

Андрей Гюров встъпи в длъжност като подуправител на Централната банка през юли 2023 г., избран заедно с Петър Чобанов, ДПС, от 49-то Народно събрание. Оттогава започва да тече шестгодишният им мандат. Чобанов е ръководител на управление "Банково", а Гюров - на управление "Емисионно".

Андрей Гюров не декларирал участие в НПО и дружество с ограничена отговорност

Андрей Гюров не декларирал участие в НПО и дружество с ограничена отговорност

Въпреки че няма забрана да участва в такива и да заема пост в БНБ