Антикорупционната комисия обяви мотиви за решението си, че подуправителят на Българската народна банка Андрей Гюров се намира в несъвместимост с поста си.

Решението, че Гюров не може да заема поста в БНБ е заради участието му като съдружник в едно дружество с ограничена отговорност и в управителните органи на две неправителствени организации. Това става ясно от 10 страници мотиви към решението, което Комисията разпространи след настояване на медиите, днес, след като решението е постановено в понеделник, 24 юни. То е подписано от временния ръководител на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев и от тримата ѝ членове: Антоанета Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева.

Решението с мотивите е със заличени лични данни, имена, включително на дружеството и двете неправителствени организации. Заличени са имената и на Българската народна банка и партията "Продължаваме промяната". Специално за последното - партийното членство на Гюров - Комисията отчита, че той е подал заявление за предсрочно прекратяване на мандата си като член на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната" на 26.07.2023 година. Това е и датата, на която Гюров встъпва в длъжност като подуправител на БНБ.

В решението изрично се отбелязва, че няма забрана член на Управителния съвет на БНБ да участва в дружество с ограничена отговорност и неправителствена организация. Престъплението, което е извършил Гюров и което го прави несъвместим с поста на подуправител е, че той е трябвало да уведоми ръководството на Централната банка за тези си участия и да получи разрешения за това.

Освен това не е декларирал тези си участия в подадената от него встъпителна декларация пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. И макар към датата на произнасянето на решението Управителният съвет вече да е знаел, единодушно антикорупционната комисия обявява, че Андрей Гюров е в положение на несъвместимост.

Два сигнала са постъпили срещу Гюров в Комисията - през октомври 2023 г., като месец по-късно идва и вторият, който е присъединен към вече образуваната проверка.

Решението може да бъде обжалвано пред административния съд. Андрей Гюров стана ясно по-рано днес е излязъл в отпуска и е декларирал намерение да обжалва решението.

Андрей Гюров в отпуск чака Антикорупцията да реши може ли да работи в БНБ
Обновена

Андрей Гюров в отпуск чака Антикорупцията да реши може ли да работи в БНБ

Установен е конфликт на интереси

Андрей Гюров встъпи в длъжност като подуправител на Централната банка през юли 2023 г., избран заедно с Петър Чобанов, ДПС, от 49-то Народно събрание. Оттогава започва да тече шестгодишният им мандат. Чобанов е ръководител на управление "Банково", а Гюров - на управление "Емисионно".

Според последните промени в Конституцията Андрей Гюров е един от потенциалните и възможни служебни премиери, ако се стигне до второ такова при провал на 50-то Народно събрание за сформира управление.

При първите консултации, когато Румен Радев води разговори по списъка от възможни кандидати, Андрей Гюров бе уклончив дали би поел тази отговорност.

Той би бил и единственият от възможните кандидати, които са близки до "Продължаваме промяната - Демократична България". Останалите кандидати са близки до ГЕРБ и ДПС. Припомняме и че друг потенциално равно отдалечен от партиите възможен служебен премиер заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде изненадващо оставка и то в момент, в който националният омбудсман напуска страната.