Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за БНБ. Вносители са Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид. Промените предвиждат при назначаване за служебен премиер на управителя или подуправителите на банката, омбудсмана или заместника му, на председателя и заместник-председателя на Сметната палата да могат да се прекъсват правомощията и пълномощията на досегашната им длъжност.

Народните представители гласуваха със 141 гласа "за", 60 гласа "против" и 4 гласа "въздържали се". Дори и при прегласуването най-важната част от Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка, с който бе разчитан пътя за служебния кабинет на Димитър Главчев, бе приет отново със 144 гласа "За", 59 гласа "против" и 4 гласа "въздържали се". Така макар и да има нови предсрочни парламентарни избори със служебно правителство, законопроектът мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Само двама депутати от ПП-ДБ гласуваха "въздържали се".

Не в неплатен отпуск, а с прекратени пълномощия от предишната си работа се оказва служебният премиер

Не в неплатен отпуск, а с прекратени пълномощия от предишната си работа се оказва служебният премиер

Правната комисия окончателно отпуши възможността Димитър Главчев да заеме поста

БСП не са част от промените в Закона за съдебната власт и промените в Закона за БНБ, категорична бе лидерът на "червените" Корнелия Нинова в контекста на дебатите. ПП-ДБ имат огромна вина, че върнаха ГЕРБ и ДПС на власт, посочи тя.

Според нея предложенията за поправка в Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка са грешка. БСП не са участвали в нелегитимни и тайни разговори, като социалистите подчертаха, че с предложенията не се решават проблемите, а се задълбочават.

Йотова не вярва Главчев да се съветва с президента за служебния кабинет

Йотова не вярва Главчев да се съветва с президента за служебния кабинет

Тя се надява 7-дневният срок да е достатъчен за съттавяне на служебно правителство

Гроздан Караджов от ИТН заяви, че днес е време за работене, а не за приказки. Трябва да се предложи нещо, което да измъкне Народното събрание, защото текстовете в законопроекта такива, каквито били внесени още през миналата седмица, били драстични и се налага промяна. "Всичко е кръпка, върху кръпката, върху кръпката", разкритикува Караджов.

Според него мнозинството в пленарната зала (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС) знае много добре как да гаси пожар, но чрез промените в законопроекта наливат допълнително масло и бензин в огъня. Сегашните поправки не решават проблема с назначаването на служебен премиер по "домовата книга" на президента Румен Радев, изтъкна Гроздан Караджов.

Петков: Няма лошо ГЕРБ да управляват с ДПС - да не се срамуват и да си признаят

Петков: Няма лошо ГЕРБ да управляват с ДПС - да не се срамуват и да си признаят

Той защити успехите на правителството за раждаемостта и представи графики