Няма резултат ясен и от днешния ден и на този етап по процедурата по избор за следващ служебен премиер и насрочване на предсрочни избори остава зациклила. От прессекретариатът на президента Румен Радев отказаха с нарочно прессъобщние всякакъв коментар от изминалия ден: Прессекретариатът "няма как да коментира произволни спекулации по отношение на разговорите на държавния глава, свързани с конституционната процедура по назначаване на служебно правителство."

Според Конституционната процедура президентът следва да определи кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията. Изричен срок не е записан.

В рамките на днешния ден Румен Радев проведе срещи и телефонни разговори с всички възможни кандидати от т.нар. домова книга. Личните срещи започнаха със служебния премиер Димитър Главчев, продължиха с гуверньора на БНБ Димитър Радев, както и с заместниците в банката Радослав Миленков и в Сметната палата Тошко Тодоров.

Телефонни разговори Румен Радев е провел с председателя на парламента Рая Назарян и с другия подуправител в БНБ Петър Чобанов. Така и съобщиха от президенството, без да дават никаква информация за същината и резултата от разговорите.

Равносметката до тук:

Четири отказа е получил Румен Радев - ръководството на БНБ - управителят на Централната банка Димитър Радев, и неговия заместник Радослав Миленков, както и от Рая Назарян и от заместник- председателя на Сметната палата Тошко Тодоров.

След този втори кръг от консултации с потенциалните кандидати, президентът трябва да реши кой ще получи мандат, за да се опита да състави служебно правителство, което да подготви изборите за 51-во Народно събрание. Изборът на Румен Радев обаче се оказва между двама изразили съгласието си - официално и публично настоящият премиер Димитър Главчев, и по информация на медиите, но не и публично потвърдено, съгласие е изразил и Петър Чобанов, подуправител в БНБ.

Крайното решение на държавния глава минава през два президентски указа.

Има ли Румен Радев все пак избор от домовата книга?

Има ли Румен Радев все пак избор от домовата книга?

От ГЕРБ и ДПС не са коментирали ситуацията след отказа от указ