Сръбският съд осъди председателя на Българския културно-информационен център в Пирот Небойша Иванов на година и половина затвор за “насаждане на междуетническа омраза”, съобщиха от пресслужбата на ВМРО в София.

Белградското радио В-92 припомня, че преди две години в сградата на Общинския съд в Цариброд Иванов нарекъл новинарката от ТВ “Цариброд” Зорица Милева "сърбоманка" и я заплашил, че ще я прогони “в нейния Ниш и нейната Сърбия”.

Иванов е член на ДСБЮ (Демократичен съюз на българите в Югославия), председател на Българския културно-информационен център в Пирот и родолюбец, известен е със своята дейност в защита и съхранение на българското самосъзнание, допълват информацията от ВМРО.

Според Небойша Иванов, този процес е наказателен акт срещу него, като човек, който се бори за правата на българите в Западните покрайнини. Очаквам да получа помощ от страна на българското Министерство на външните работи, което да изпрати юридически съветник и наблюдател на процеса, на който ще бъде обжалвана присъдата, съобщи Иванов по телефона в интервю за “Дарик радио”.

Процесът срещу Небойша Иванов е започнал през лятото на миналата година, а присъдата за 15 месеца затвор е произнесена вчера, съобщи той и коментира, че този процес е заплаха към хората, които активно се борят за защита на националните права на българите в Сърбия.

По време на процеса шестима свидетели са отхвърлили твърденията на обвинението, че преди 2 години в сградата на Общинския съд в Цариброд Небойша Иванов е нарекъл Зорица Милева “сърбоманка”, разказа той. Всички свидетели са потвърдили, че тези думи не са точни и че на това място и по това време не съм изричал такива думи, подчерта Иванов.

Зорица Милева е сръбкиня по произход и в продължение на 15 години е била директор на културния дом в Цариброд и на радиото и телевизията в града, разказа още Небойша Иванов. Според него, тя е била и един от хората, които са забранявали излъчването на програми на български език.

Той коментира, че е странно, че основен свидетел на обвинението е била Зденка Тодорова, председател на Хелзинкския комитет за защита на правата на българите в Западните покрайнини.

Не мисля, че към този момент има опасност Небойша Иванов да бъде задържан за изпълнение на тези 15 месеца лишаване от свобода
--посланик Милчаков
В момента Небойша Иванов подготвя писмо с молба за подкрепа до Министерството на външните работи, президента и Народното събрание.

Посланикът ни в Белград Яни Милчаков коментира, че трябва да се изчака решението на второинстанционния съд и съобщи, че обвиняемият не се е обръщал за специална консултация или осигуряване на адвокат към посолството ни.

Осъденият в Пирот Небойша Иванов не се е обръщал за съдействие към българското посолство в Белград, каза от своя страна говорителят на МВнР Любомир Тодоров.