265 български общини се подготвят за извънредните парламентарни избори на 11 юли. Те сами трябва да закупят дезинфектанти и лични предпазни средства за изборните секции докато чакат и машините за гласуване.

При предишния вот от 4 април бяха открити редица нарушения в доставките от Здравното министерство, показа разследване на БНР.

Един от тях е, че съдържанието на дезинфектанта за ръце не отговаря на изписаното на етикета. Тогава държавата задължи общините да купят дезинфектанти, за които производителят е длъжен да издаде декларация за съответствие и информационен лист какво съдържа биоцидът.

България е в зелената зона по заболеваемост от Covid-19, но противоепидемичните мерки са в сила до 31 юли, включително и за извънредните парламентарни избори на 11 юли.

С постановление № 188 от 17 май на Министерски съвет бяха насочени 2,1 млн. лева за осигуряване на здравословните и безопасни условия за работата на районните и секционните избирателни комисии. Това бяха и парите за лични предпазни средства и дезинфектанти и на изборите през април.

По думите на областния управител на Велико Търново Георги Гугучков дезинфектанти и индивидуални средства за защита ще бъдат осигурени децентрализирано.

За разлика от изборите през април, когато дезинфектанти, маски, ръкавици и гащеризони бяха поръчани и доставени от Здравното министерство, сега парите са разплатени по области за районните комисии и по общини за секционните.

Доставката на маските за изборите била с над 26 000 лв. по-скъпа от най-ниските цени

Доставката на маските за изборите била с над 26 000 лв. по-скъпа от най-ниските цени

Производителите не знаеха за доставката на 71 тона дезинфектанти

Тези парите са недостатъчно, за да се изпълни здравният протокол за изборите, разписан от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, заяви кметът на Димитровград Иво Димов. Като заместник-председател на Националното сдружение на общините той поиска от служебния премиер Стефан Янев още 5 милиона лева за общините.

Общините са похарчили тези пари от своите бюджети за вота на 4 април, но те не са им възстановени, аргументира се Иво Димов.

"Във всяка секция да има хора, които да проверяват температурата на влизащите, включително през определен период от време да се дезинфекцират средствата и се оказа, че голяма част от тези дейности са дофинансирани през бюджетите на общините. За всички 265 общини, по груби сметки, би трябвало да се дофинансират с близо 5 милиона лева, за да спазим този протокол. Ние и без това не разполагаме с кой знае колко свободни средства. Не е разумно, според мен, да ги даваме за национални избори, точно общините".

На този етап няма яснота ще бъдат ли отпуснати поисканите от Националното сдружение на общините 5 милиона лева за дезинфекция на изборите.

Общините са похарчили тези пари от своите бюджети за вота на 4 април, но те не са им възстановени, аргументира се Иво Димов.

"Във всяка секция да има хора, които да проверяват температурата на влизащите, включително през определен период от време да се дезинфекцират средствата и се оказа, че голяма част от тези дейности са дофинансирани през бюджетите на общините. За всички 265 общини, по груби сметки, би трябвало да се дофинансират с близо 5 милиона лева, за да спазим този протокол. Ние и без това не разполагаме с кой знае колко свободни средства. Не е разумно, според мен, да ги даваме за национални избори, точно общините".

На този етап няма яснота ще бъдат ли отпуснати поисканите от Националното сдружение на общините 5 милиона лева за дезинфекция на изборите.

В Сливен се притесняват дали парите, които имат, ще стигнат за дезинфекция на помещенията в деня на изборите, обясни секретарят на Общината Валя Радева.

В община Павликени за допълнителните плащания по здравния протокол ще вземат пари от отпуснатите за техническо обезпечаване на изборите - т.е. от сумите за хартия, химикалки, тонери, обяснява секретарят на община Павликени Румянка Гавраилова.

На този етап няма и яснота кой ще купи и осигури памука и спиртния разтвор за дезинфекция на машините за гласуване. На изборите на 4 април за това по два договора Здравното министерство похарчи 29 754 лева за общо 9500 машини.

Маски с висока защита сега се предвижда да има само за Covid секциите и за подвижните секции за карантинираните, но не и в стандартните изборни секции. Няма определени количества дезинфектанти за ръце, под и повърхности трябва да бъдат осигурени във всяка секция.

В Сливен за 181 секции са отпуснати малко над 20 хиляди лева. Ще купуват по здравния протокол от миналите избори без конкурс. Те са поръчали маските на определена аптека, а дезинфектантите са от великотърновска фирма, с които Общината има сключени договори за противоепидемичните мерки за общинските звена, каза секретарят Валя Радева.

"Поискали сме дезинфектанти за под, дезинфектанти за повърхности, дезинфектант за ръце, маски за секционните избирателни комисии, маски за гласоподавателите, които в деня в себе си не носят, за да им осигурим правото на глас. Те бяха два вида. Съобразяваме се по здравния протокол, който беше от изборите на 4 април, защото за секционните комисии маските бяха с по-висока защита", обясни Радева.

Доставките на лични предпазни средства и дезинфектанти са освободени от Закона за обществените поръчки. Те се правят през Закона за извънредното положение, поясни кметът на Димитровград Иво Димов.

14 хиляди лева за противоепидемичните мерки в 93 секции в община Димитровград ще останат в града, защото доставките са от местни фирми, производителки на маски и дезинфектанти.

За изборите на 11 юли в област Велико Търново еднократните предпазни гащеризони за Covid секциите и за подвижните секции за карантинираните ще бъдат осигурени от областната управа, защото от миналите избори останаха големи количества и сега ще бъдат раздадени безплатно на общините според заявките им.

За 16 изборни секции в община Лясковец за маски и дезинфектанти са отпуснати малко под 3 хиляди лева. На фаза проучване сме, уточни секретарят на Общината Мариян Паскалев.

Близо 7 хиляди лева за маски и дезинфектанти за 39-те секции в община Павликени директно отидоха във великотърновска компания, производител на дезинфектанти. Тя осигурява и останалите доставки в тази насока за Общината, разказва секретарят Румянка Гавраилова.

Начина на отчитане на парите, похарчени от общините за изборите, поясни пред общественото радио Петя Райкова, главен секретар на областната управа във Велико Търново. По думите й ще има два отделни отчета. "Единият за изразходването на средствата за организационно-техническата подготовка на изборите. Вторият ще бъде отчетът за осигуряване на безопасни условия на работа и ще го скрепи, включително с фактури и други документи. Ние ще обобщим подадената от тях информация и ще я предоставим на Министерски съвет", каза Райкова.

При предстоящите извънредни избори има изискване доставките на личните предпазни средства и на дезинфектантите да бъдат придружени със специални документи, подчерта областният управител на Велико Търново Георги Гугучков.

Този продукт трябва да бъде съпроводен с декларация за съответствие, производителят носи отговорност за съответствието на неговия продукт на всички нормативни документи, които определят неговото качество. "Никоя община няма да купи дезинфектант без декларация за съответствие", обясни Гугучков.

От Инспектората на здравното министерство провериха договорите, по които бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов направи доставките на личните предпазни средства и дезинфектантите за изборите на 4 април. Сезирана е прокуратурата.

Проверката на Инспектората потвърждава резултатите от разследването на БНР на 16 април, че договорът за доставката на 71 тона великотърновски дезинфектанти за 494 хиляди лева е подписан за фирма "Килвид" - Сливен от пълномощник, който не е имал право да прави това към датата на договора.

От Инспектората на здравното министерство са информирали, че не е в тяхната компетенция да проверят дезинфектанта за ръце.

След разследването, при което бяха разкрити нарушения по доставките на лични предпазни средства и дезинфектанти за вота през април, депутат от 45-ото Народно събрание сезира главния прокурор, президента, служебния здравен министър, директора на Агенцията по лекарствата и омбудсмана. До момента има реакция само от омбудсмана Диана Ковачева, която е поискала проверка от министър Стойчо Кацаров и от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Към момента нито един държавен орган не контролира какво има в дезинфектантите. След месец изчакване от Здравното министерство са изпратили отговор до БНР, че "контролът върху пуснатите на пазара биоциди и професионалната им употреба е текущ и последващ и се извършва от органите на държавния здравен контрол. Няма данни в Инспектората на МЗ за извършване на такава проверка, като ще бъдат сезирани Националния център по обществено здраве и анализи или РЗИ за лабораторен контрол на конкретни проби".