Национален събор поклонение по повод 140-ата годишнина от избухването Априлското въстание се провежда в историческата местност Оборище над Панагюрище.  

Въпреки дъжда стотици родолюбиви българи се събраха, за да се поклонят пред българската светиня и непресъхващ избор на национална гордост.

Мястото, където за първи път преди 140 г. и жаждата за свобода се срещат с възрожденския демократизъм и полага основите на бъдещата държавна демократична република - с избираемо управление и с равенство на хората без разлика на вяра и произход. 

Тържествата започнаха в 11 часа с молебен-водосвет за благоденствието на българския народ.

В приветствие към жителите и гостите на Копривщица президентът Росен Плевнелиев изтъкна, че преди 140 г. в Копривщица се запали искрата на големия огън на българската свобода, на българската държавност, на българската революция.

"Априлското въстание е българската революция и е изцяло народно дело. Въпреки, че беше потушено с невиждана жестокост, въстанието успя, защото със страшна сила постави на картата на европейската дипломация и на вниманието на европейския културен и духовен елит въпроса за това, че българският народ е достоен да възстанови своята държавност", посочи държавният глава.

"Днес, в условията на рекорден брой кризи, имаме нужда да се връщаме към своите корени и към здравите фундаменти на българската държавност. Не бива да се отказваме от тях и винаги трябва да помним примера на плеядата български патриоти, израснали в сърцето на България. Днес повече от всякога трябва да знаем кои сме ние и каква е нашата мисия и идеал - България, равна на другите европейски народи и посоката на европейската интеграция и развитие", каза президентът в словото си.

"Идеалът и посоката ни, зададени от нашите възрожденци, революционери и будители, трябва да бъдат пазени. Да пазим идеала за чистата и свята република, която още не сме постигнали и която искаме заедно да постигнем", призова още държавният глава в приветствието си към копривщенци и гостите на града.

В Копривщица Плевнелиев ще участва в проверката-заря по повод 140 години от избухването на Априлското въстание. Тържествената програма е с начало 20:30 часа на площад "20 април" в града.

От своя страна председателят на Народно събрание Цецка Цачева подчерта пред паметника на Априлци в местността Оборище, върху който са изписани имената на първите български депутати, че преди 140 г. на Оборище нашите предци са решили, че свободата на отечеството е върховна ценност, за която си заслужава да се жертваме.

"И така превърнаха името на България в идеал, който всеки носи в сърцето си, защото ако днес сме част от  голямото европейско семейство, знаем, че Априлското въстание трасира пътят към този свят, а Оборище ни напомня, че общочовешките ценности на този свят са наша национална съдба", подчерта тя.