Осма кръгла маса с правителството на България, организирана от Economist Conferences, ще събере министрите от икономическия екип и над 200 висши мениджъри в хотел Шератон, София, на 8 декември 2009 г.

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в най-престижния бизнес форум у нас с водещ адрес: Време за ново начало: "Да покажем, че България може".

По време на събитието ще бъде представено и дискутирано уникално международно проучване на Economist Intelligence Unit (EIU), проведено сред висши мениджъри в региона и посветено на бизнес средата в България.

Във фокуса на дискусиите по време на кръглата маса са темите: Възможности за икономически растеж през 2010 г. и в средносрочен план; Достатъчни ли са действията на правителството за подобряване имиджа на страната?; Какво още трябва да направи България за привличане на нови чуждестранни инвестиции?; Потенциална дата за приемане на еврото; Може ли финансовият сектор в България да отпуска нови кредити за бизнеса?

В рамките на интерактивните сесии на Кръглата маса министрите ще представят своята програма за възстановяване на икономиката. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Иван Искров (управител на БНБ), ще участват в неформална дискусия под надслов: "Трудният избор: икономическата политика и бизнес средата". В дискусията за конкурентните предимства на България ще се включат Росен Плевнелиев (министър на регионалното развитие и благоустройството) и Александър Цветков (министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията).

Кръглите маси, които Economist Conferences, част от The Economist Group, организира по цял свят, имат три основни цели. Първо, да помогнат на висшите мениджъри да разберат бизнес средата в дадената държава. Второ, да запознаят участниците с най-важните политики и стратегии на правителството. Трето, да създадат платформа за неформален диалог на високо равнище между инвеститори и ключовите министри. За първи път форумът в България ще бъде открит лично от Ричард Еймс, програмен директор Конференции за Централна Европа, Близкия Изток и Африка в Economist Intelligence Unit.
Основни спонсори на Осмата кръга маса с правителството са ING България и MTel.