Мисля, че нашата страна успя да обясни нашите аргументи, но ние също внимателно изслушахме техните аргументи. Има добра основа в по-нататъшните дискусии, за да оформим тези идеи в някои конкретни решения, които след това ще се опитаме да сложим в пакет, който означава платформа за преодоляване на различията. Това заяви външният министър на Северна Македония Буяр Османи след втория ден преговори с българската си колега Теодора Генчовска, която бе на работно посещение в Скопие, съобщава БГНЕС.

Той посочи, че и двете страни са насърчени да продължат напред, но все още има работа, а времето е малко.

Генчовска: Няма пожар в отношенията между България и РСМ

Генчовска: Няма пожар в отношенията между България и РСМ

Палежът на културния дом в Битоля е извършен преднамерено, по думите й

Важно е както времето, така и качеството на решенията, качеството не трябва да бъде жертва на време, то трябва да гарантира устойчивостта на отношенията, за които се интересуваме сериозно и ще направим всичко възможно, подчерта македонският министър.

Той бе категоричен, че решението, което ще бъде постигнато, трябва да е приемливо и за двете страни и не трябва да оставя едната страна удовлетворена, а другата - не.

По думи на Османи в разговорите с Генчовска е имало достатъчно конструктивна атмосфера, за да се направи опит за неутрализиране на предразсъдъците и стереотипите и за разбиране на позициите на другия.

Той увери, че инцидентът в Битоля не е повлиял на движението на динамиката и атмосферата на разговорите с Ганчовска.

Османи изрази надежда в следващите дни тази комуникация да продължи в различен формат, така че тези мисли да се оформят в конкретни предложения, които трябва да бъдат основа за решение.

Радев: Палежът в Битоля е поредната провокация от антибългарската кампания в РСМ

Радев: Палежът в Битоля е поредната провокация от антибългарската кампания в РСМ

Като опит за дестабилизиране на отношенията ни с нашите съседи определи случая Петков