Основните моменти от процеса по удостоверяване на машините за гласуване за парламентарните избори на 2 октомври са били обсъдени на среща между заместник-министъра на електронното управление Благовест Кирилов и представители на Мисията за наблюдение на изборите на Бюрото за демократични институции и човешки права на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). По време на срещата е бил представен детайлен анализ на различни технически параметри. Това съобщават от Министерството на електронното управление. Били са обсъдени още Методиката и избраните сертификационни критерии и стандарти, отделните технически и функционални тестове, процесите на валидиране и верифициране.

"Министерството на електронното управление прави всичко възможно, за да гарантира доверието в машинния вот и да удостовери, че софтуерът изпълнява точно функцията, за която е създаден и няма как да бъде променен. Показваме публично всяка стъпка от процеса и публикуваме цялата документация на официалната интернет страница на министерството", е уверил присъстващите заместник-министър Кирилов.

От сряда ЦИК започва регистрация на участниците в предсрочните избори

От сряда ЦИК започва регистрация на участниците в предсрочните избори

Част от необходимите документи е и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели

Той е обяснил още, че що се отнася до достъпността на изходния код на машините, за което са настоявали от някои политически партии, министерството е готово да предостави съответната среда и технически средства това да се случи, но очаква решението на ЦИК.

В края на срещата представителите на Мисията за наблюдение на предстоящите парламентарни изборите в България, са били поканени да участват на всички етапи в процеса по удостоверяване на машините, както и на предстояща демонстрация по разглобяване на избрана на случаен принцип машина за гласуване.