За нас фокусът не е какъв ще бъде резултатът от изборите, а самият процес. Ние не даваме препоръки, не се месим, а само наблюдаваме и нашите наблюдения и оценки ще бъдат публикувани в доклад. Това заяви Тана де Зулуета, ръководител на Мисията за наблюдение на избори към ОССЕ/СДИПЧ на онлайн пресконференция, посветена на предсрочните парламентарни избори.

Нашата оценка ще бъде неутрална дори в държава, която сме работили преди, увери тя.

На въпрос на News.bg на фона на предишните констатации на ОССЕ за изборите в България Зулуета отбеляза, че предварителният доклад за предишните избори е, че те са проведени по адекватен начин, но съдържа и коментари какво може да бъде подобрено. Най-големият въпрос за предстоящите избори е използването на електронните машини на изборите, тъй като те ще бъдат задължителни във всички избирателни секции. Ние знаем, че това интересува българското общество и ще наблюдаваме с особено внимание, посочи тя.

Големият брой секции извън България също ще бъдат проследени.

Ние не искаме да сравняваме изборите, а да видим дали препоръките, направени в миналото, до каква степен са взети под внимание за сегашните избори, категорична бе тя.

ОССЕ са ангажирали 14 дългосрочни наблюдатели, по двама на 7 различни места в България, за да могат да наблюдават изборите локално. Ние имаме богат опит с изборите в България, от 1997 година насам сме имали над 10 различни мисии, отчете Зулуета.

По думите й тази мисия ще покаже дали изборите ще бъдат проведени според законите на България, както и по международните правила. Законодателството е променено и ние ще наблюдаваме дали промяната се спазва, изтъкна тя.

ПАСЕ, ОССЕ и СДИПЧ наблюдават изборите в България

ПАСЕ, ОССЕ и СДИПЧ наблюдават изборите в България

Венецианската комисия ще осигури правна подкрепа

Когато ние наблюдаваме избори, не наблюдаваме само изборния ден, но както времето и поведението преди самите избори, така и след тях - финансиране на кампанията, медийното покритие, законодателството, както и това как се разрешават спорове. За да правим това, се срещаме с различни служби, администрация, политически организации, социални служби както на национално, така и на общинско ниво, обясни Зулуета.

Ще бъде направен междинен доклад.

Тя се надява поне още 200 доброволци да се присъединят и да помогнат за самия изборен ден.

ОССЕ упрекна управляващите в използване на държавни ресурси за кампанията си

ОССЕ упрекна управляващите в използване на държавни ресурси за кампанията си

Имало и ограничено медийно отразяване на всички кандидати