За година и половина ГЕРБ премина през три мнозинства в парламента, стана ясно от думите на лидера на ДСБ Радан Кънев пред Нова телевизия. Сега правят изкуствено дишане на БСП, за да управляват с тях, твърди той.

Първият модел - на фиксираното мнозинство, което Кънев лично бил уредил с ГЕРБ, а председателя на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов разбил. Вторият модел на мнозинство - ГЕРБ с ДПС", каза Кънев. При него били взети поредица от най-важните решения - Закона за НСО, за БНБ, за Военно разузнаване, за комисията КТБ.

"Всичко, което става дума за пари, крадени пари или привилегии се гласува от мнозинство ГЕРБ-ДПС. Когато видяха, че политическата цена с ДПС е непоносима, започнаха да работят с АБВ. Нямат коалиционно споразумение (с АБВ - б.р.), имат нещо си между тях", поясни и третия модел на мнозинство в парламента по време на втория кабинет на ГЕРБ.

"Остава им голяма коалиция с БСП. БСП е много слаба сега, те й правят изкуствено дишане, за да управляват с тях. ДСБ се доказа, че е права и с искането за стабилно мнозинство, и с предупрежденията, че динамичните мнозинства ще бъдат тежък модел, и с причините да се оттеглим от мнозинството", обясни лидерът на ДСБ.

Той каза, че не разбира какво може да се промени в ситуацията на ДСБ, след излизането на АБВ от властта. "Политиката на динамични мнозинства е глупава, погрешна", каза лидерът на ДСБ, визирайки променената подкрепа за кабинета.

Според Кънев и трите модела били еднакво глупави, погрешни и обречени. Той припомни решението на парламента да бламира съдебната реформа на 9 декември, когато правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка. "Тогава предупредих Борисов, че отваря врата към Москва, която не може да затвори. Те гласуваха предложение на АБВ за преобръщане на квотите във Висшия съдебен съвет (ВСС) - на Цацаров през Първанов", припомни Кънев.

Според него, Първанов и Калфин са говорели различни неща, вечерта премиерът Борисов прие оставката на социалния министър Ивайло Калфин. "Не съм сигурен, че тези ходове са съгласувани помежду им. Оставката на Калфин е дело на Борисов, не на Първанов", заяви Радан Кънев и допълни, че отношенията ГЕРБ-АБВ били обречени изначално. На Борисов му писнало да го рекетират, поясни Кънев.

Радан Кънев определи посланието на здравния министър и свой съпартиец Петър Москов, (който остана на власт, въпреки, че партия ДСБ, от която е излъчен, заяви, че е в опозиция - б.р.), че изборът е или с ГЕРБ или с Путин като геополитически рекет.

"Очертава се реално - Сидеров да е част от антипутинския блок. Ако има такава теза, - тя трябва да дойде от премиера, не от Москов.  Ако каже такова нещо, ние няма какво да говорим - това послание е на държави, в които властват латиноамерикански наркотрафиканти и американски човекоядци. В Европейските държави властта се държи с цели - хората да станат по-богати", даде пример Кънев.

"Ако анализът "Бойко или Путин", е на здравния министър, това не ме интересува. Ако е анализ на премиера, става сериозно", заяви Радан Кънев.

Според него ГЕРБ сочат БСП като опасност, за да продължат да са на власт. "Колкото СДС тръгна по нов път с Надежда Михайлова, толкова БСП е на нов път с Корнелия Нинова. Размахването им като някакво плашило, е (от полза - б.р.) за ГЕРБ. Те (ГЕРБ) са печелили от принципа - ние нищо не правим, крадем, но ако ние не сме, идват комунистите", обясни Радан Кънев.  

ГЕРБ доминира българската политика без нито един успех, без реформа. Истинските разделителни линии в българското общество се задълбочават при 10-годишна доминация на ГЕРБ. Понеже българските социалисти не са заплаха за никого, ГЕРБ си измислят заплаха в лицето на Нинова - кадър от СДС от средно ниво, за да има от кого да ни плашат, обясни лидерът на ДСБ.

Относно коментара на думите на премиера Бойко Борисов, че се увеличават приходите от заловена контрабанда, Кънев каза, че борбата с контрабандата и корупцията се решават от който и да е на власт, стига да прави реформа. "Твърди се, че някакви милиарди повече се събират от контрабанда, къде са контрабандистите", запита Радан Кънев.

"Контрабандата навсякъде е бизнес под политическо крило. Навсякъде, където се води битка с нея има осъдени контабандисти и политици. Клекна се на пропутинското лоби в съдебната система", каза Радан Кънев.

Относно евентуално връщане на ДСБ в управлението, Радан Кънев обясни, че не е видял желание от премиера Борисов партията да се върне във властта. "Този разговор трябваше да бъде поискан от премиера. Той плаши с хаос и с избори - те са резултат от поредица негови грешки", допълни Кънев.