"Формално предстои конгрес на БСП, доколкото има взето такова решение на подпис. Реално няма никаква яснота обаче дали този конгрес ще се проведе. Подготовката за него е по-скоро повърхностна и техническа. Няма приети от Националния съвет проекти за документи, няма и работни органи за тяхното създаване. Проблем е и това, че тясното партийно ръководство все още за себе си не е решило дали да прави конгрес, дали да го прави сега и как точно да отиграе оттеглянето на оставката на председателя. Самата оставка е една голяма лъжа." Това заяви за News.bg Боян Балев, член на Националния съвет на БСП, по повод предстоящия Конгрес на столетницата.

"Корнелия Нинова заяви публично, че подава оставка и понася отговорността. Даже изреди някакви нейни грешки. Но нищо, нито в думите, нито в делата й не показва, че тя вижда някакъв проблем в резултатите на партията, както и някаква лична вина за тези резултати. Тя не отчита като своя грешка лошите отношения и противопоставянето с президента, дългото увъртане по темата дали ще го подкрепи, критиките срещу служебното му правителство по "опорки", идентични с тези на ГЕРБ и ДПС и скандалното и изказване между двата тура, което е в грубо нарушение на решението на Националния съвет за подкрепа на Радев и Йотова", допълни Балев.

"Въпреки тоталния срив в подкрепата, през април и юли не бяха сменени нито лицата, нито абсурдната платформа, която предвижда лява партия да въведе по-висока ставка за облагане на доходите от наемен труд в сравнение с тази, по която се облага корпоративната печалба на едрия капитал. Дори най-десните партии в Европа не се гаврят така с работническата класа, даже техният консерватизъм се оказва по-ляв от този на Нинова и Калоян Методиев", заяви още социалистът. Той разкри, че на последното присъствено заседание на Националния съвет самата Корнелия Нинова демонстративно напуснала залата, когато е започнал анализът на резултатите от изборите и така показала, че изобщо не я интересува мнението на съпартийците й.

"За нея ръководните органи на партията нямат никакво значение извън формалната необходимост с гласуване на подпис да потвърдят решенията, които тя е взела еднолично. Самата уж демократична процедура по прекия избор според действащия председател в оставка означава, че тя има право да ръководи БСП еднолично", критикува Боян Балев и подчерта: "Сигурно фюрерският принцип на ръководство, който не е характерен за лява партия никъде по света, нямаше да е така проблематичен, ако решенията на Нинова бяха докарали високи изборни резултати или поне прилични. Но резултатите на БСП на трите избора през 2021 година са трагични и катастрофални. Само за няколко месеца партията регистрира първо 70, след това 90, а през ноември и 100-годишно дъно в резултатите на парламентарни избори". Той припомни и още, че Нинова "прокарала" през Националния съвет поредно решение на подпис за изключване на социалист с мнение.

"Нито един от подписалите това решение не намери смелост да застане публично пред хилядите социалисти, които мажоритарно подкрепиха Кирил Добрев преди малко повече от година и да им обясни вота си, да обясни защо не гласува за изключването на Нинова, което може да бъде мотивирано със същите аргументи, които даже биха звучали по-солидно. Това е все едно Румен Радев да поиска да лиши Анастас Герджиков от българско гражданство, защото го критикува или някой спечелил кметски избори да изсели от общината другите кандидати", смята Боян Балев.

Той е категоричен, че проблемът на председателката в "уж оставка" не е в Кирил Добрев, Сергей Станишев или някой от предишните изключени. "Не е в това и проблемът на БСП. Не е важно какво казва Добрев или Нинова, както и някои друг от техните привърженици и критици. През 2021 година 700 хиляди избиратели на БСП казаха, че нямат доверие на партията с председател Корнелия Нинова. Те са важните - хората, които подкрепят БСП и очакват от нея да предлага политика в защита на техните интереси. Няма значение дали някой вътре в БСП ще критикува или няма да критикува Нинова и какво ще каже за нея", убеден е Балев. Той коментира, че суверенът през 2021 година три пъти е казал, че Нинова е най-слабият председател на партията в нейната 130-годишна история. "Нинова жертва партията, за да спасява себе си. Докато това продължава конгресите, заседанията на Националния съвет и изобщо разговорът за лява политика ще са само добро пожелание", смята Боян Балев.

Според друг член на Националния съвет Галин Дурев Конгресът ще бъде съдбоносен за партията. "През изминалата година БСП изпадна в драматично положение и само крехкото закрепване за властта предотврати окончателния крах. Вярно, партията и друг път е изпадала в тежки положения, но те никога не са се характеризирали с подобни катастрофални електорални последици и унищожителна политическа имплозия. Въпреки множеството спекулации, конгрес на БСП по-скоро ще има, освен ако не са налице реални ограничения. Няма и основания такъв да не бъде проведен. Това със сигурност няма да е конгрес на осъзнатите грешки, на покаянието и търсенето на перспективи, тъй като ръководството на БСП не осъзнава какво всъщност причини на партията", заяви Галин Дурев и допълни: "За сметка на това ще видим един триумфален конгрес на домогналия се до властта Ганьов архетип, който не се интересува нито от миналото, нито от бъдещето на БСП. Няма как да се отрече на Нинова, че се справя много добре поне с драматургията на подобни събития.

Тя отсега отлично използва опияняващото действие на властта върху големи групи от хора. Предконгресно извърши и сакрално жертвоприношение за своя триумф, което имаше за цел да вдъхне увереност в правотата на поетия курс, а и да възпита послушание". "На фона на тържествените декори на сгромолясващата се Левица ще можем да видим целия древноримски триумфален ансамбъл. Ще отсъства само повтарящият memento mori, защото едва ли някой на президиума ще намери смелост за това. За огромно съжаление сметката за този триумф на политическата посредственост отново ще плати БСП", допълни Дурев.

"Вторият въпрос, който вълнува аудиторията, се отнася до превърналата се в ''летящия холандец'' оставка на Нинова. Тук се очертават два възможни варианта. Първият, сред дитирамби в стил ''на кого ни оставяш, майчице'', сърцераздирателни молби, възхвали на участието на БСП във властта и разисквания за приноса на другарката в развитието на Н-тата селищна система, отново да чуем ''Е, не я подавам''. Вторият, по-хазартен, но за сметка на това изпълнен с много повече героична патетика и месиански превъплъщения, предвижда партията да бъде хвърлена в нов вътрешнопартиен "избор", каза социалистът, като изрично постави "избор" в качивчи.

Според него, подобен ход също няма да е продукт на реални намерения и осъзнати грешки, а е необходим декор за поредната пиеса по укрепване на властта, която интересува все по-малко зрители. "Третият въпрос е свързан с очакванията за вътрешнопартийна битка на предстоящия конгрес. Такава, естествено, няма да се състои, защото необходими условия са диалогичност и чуваемост, а на лидерите, удостоени дори с фалшив триумф, такива качества не са присъщи в миговете на тяхното опиянение", обясни Галин Дурев. Според него този конгрес наистина ще бъде съдбоносен, тъй като той ще очертае окончателното разделение на партията по линията на посредствеността и заличаването на паметта, което има както политически, така и кадрови измерения. "Това няма да стане шумно, за да не обезпокои лидерския триумф. Просто все по-голяма група мислещи хора бавно и мъчително ще късат емоционалната си връзка с БСП. Но ще можем още един път да се изненадаме. През годините виждахме много политически проекти, прераснали в партии, а съвсем скоро ни предстои да видим как една вековна политическа партия ще се трансформира в популистки политически проект. Тъжно е да се каже, но такава съдба си е изковала", заяви Галин Дурев.