Десните политически партии, които останаха извън Народното събрание на последните парламентарни избори, поискаха оставката на правителството на Бойко Борисов. Такава позиция разпространиха и от "Демократична България", и от СДС днес.

Според "Демократична България" управлението на Борисов е в тежка политическа криза, за която той носи лична отговорност.

"Корупционният модел, укрепен и поддържан от Бойко Борисов вече трети мандат руши българската държавност. Това са 10 години обслужване на мафията, блокиране на реформи и лобистко законодателство и грабеж на еврофондове!", посочват от ДБ, според които единственото решение е цялото правителство да подаде оставка и да бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори.

Нанков, Московски и Радев подадоха оставки
Обновена

Нанков, Московски и Радев подадоха оставки

Като акт на морална и политическа отговорност

От ДБ констатират и че козметичните ремонти само задълбочават липсата на доверие към институциите и държавността и предупреждават, че това ще доведе до идването на прокремълски и популистки политически субекти, начело с БСП.

От Съюза на демократичните сили също установяват криза в управлението, което буксува в ключови области от обществено-политическия живот. От СДС се обявяват за опозиция на настоящото управление члена на Националния съвет на СДС Вълчо Чолаков, който е единственият областен управител, останал след като партията не е в управлението, да направи своя избор между висшия ръководен орган на СДС или поста си на висш представител на правителството в Бургас, т.е. да си подаде оставката.

"След европредседателството в държавата единствените новини са инцидентите, скандалите и сривовете - на Търговския регистър, на застрахователното дружество "Олимпик", избиването на животните в Странджа, изграждането на бутафорна ограда по границата ни с Румъния, случая "Силистар", трагедията край Своге.

"Като опозиционна партия, ние не смятаме за политически правилно наши представители да участват в лично качество в управлението и да пренасят неговите негативи върху СДС", се посочва в позицията.

В изявлението си Демократична България призовава за обединение на демократичната общност и готовност за поемането на управлението на България.