Българското външно министерство реагира остро на отменения от Върховната Рада на Украйна Закон за основите на държавната езикова политика.

Припомняме, новото мнозинство в радата отмени закона на 23 февруари, събота.
Законът предвиждаше възможността местните съвети да предоставят статут на регионален език на съответните малцинствени езици, ако дадена малцинствена група съставлява повече от 10% от жителите на населеното място. В съответствие с този закон, в някои райони на Бесарабия, където живеят компактни български общности (Арциз, Измаил, Болград), българският език бе приет за регионален.

Във връзка с отмяната на закона министърът на външните работи Кристиан Вигенин е провел незабавно разговори с посланика на Украйна в София и с посланика на България в Киев, става ясно от изявление на говорителя на Външно.

Москва обвини Киев в „терор, неонацизъм и диктатура"
Още...

Вигенин е поставил въпроса и на днешната среща в Будапеща на министрите на външните работи на страните от Вишеградската група, България, Румъния и Гърция, на която всички участници са се съгласили, че това е стъпка в грешна посока.

Настоящите политически лидери на Украйна трябва да демонстрират отговорност и стремеж към приобщаване на всички групи в украинското общество, при спазването на правата на човека и върховенството на закона, подчертава българското МВнР.

Въпросът ще бъде поставен отново от българска страна веднага след съставянето на ново правителство в Украйна, още повече като се има предвид, че досега действащият закон е приет през 2012 г. в отговор на поет към Съвета на Европа ангажимент, се посочва в позицията ни.

Москва също реагира остро на отмяната на този закон, наричайки акта - нарушаване човешките права на малцинствата в Украйна.

Днес президентът Росен Плевнелиев написа в профила си в „Туитър", че украинците трябва сами да изберат бъдещето си:
„Свидетели сме на демократична революция в Украйна. Сега е важно всички политици да декларират, че ще работят за запазване на териториалната цялост, за бързи и честни избори. Важно е да бъде съставено правителство на националното помирение", заяви още държавният глава.