"От АБВ ще се борят да не се разполагат допълнителни военни съоръжения в България, както и да не бъдат предоставяни възможности за нови военни кораби в Черно море." За това бе категоричен председателят на АБВ Румен Петков в коментар на посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в България. Нови военни контингенти не трябва да се разполагат. Ескалацията на напрежението би била пагубна за нашия регион.

Тази позиция на АБВ вече е изразена в призив към управляващите, припомни Румен Петков.

"Иначе ние рискуваме да станем обект, а този риск България никога не е поемала след 1945 г.", категоричен е Петков, според когото българското правителство трябва да инициира процес Хелзинки-2 за сваляне на напрежението и недопускане на ескалация във въоръжаването.

Шефът на АБВ коментира и темата за енергийните проекти в България. По думите на Румен Петков трите големи проекта - "Южен поток", "Турски поток" и "Син поток" - са големите провали в газовия сектор на всички български правителства.

"Докарали сме се дотам да се борим да получаваме руска газ през Турция", негодува шефът на АБВ.

Иначе Петков оценява визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България като доста положителен знак, защото 10 години не е имало среща на руски министър-председател с български премиер. Резултатите обаче са не такива, какви са ни необходими, смята Румен Петков, който припомни визитата на президента Владимир Путин от 2008 година, т.нар. "голям шлем" и подписаните 9 стратегически документа.

Големият проблем на управляващите е, че не са настояли за пряка доставка на руска газ за Европа.

Големият въпрос е българското правителство да се пребори за националния ни интерес. "Ако искаме да останем без газ - това е друг въпрос", допълни лидерът на АБВ. Той настоя незабавно да започнем процедурата по изграждане на АЕЦ "Белене", като всички забавяния до този момент са плод на външен натиск върху страната ни.

Изграждането на АЕЦ "Белене" трябва да бъде приоритет номер едно на българското правителство, отсече Румен Петков.

От АБВ обещават, че ще атакуват в Европейския парламент договорите за Марица 1 и Марица 3.