Обществената поръчка за ремонта на Зимния дворец в София ще бъде спряна утре. Това обяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНТ. Поръчката е за 35 млн. лева.

Борисов подчертава, че спира поръчката, за да покаже, че има политическа воля и не се е влияе от външни намеси.

Припомняме, в края на 2014 година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението от 01.09.2014 г. на изпълнителния директор на „Академика 2011" ЕАД, с което също бе прекратена процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонта и реконструкцията на Зимния дворец в София.

Според КЗК е основателно твърдението на жалбоподателя Обединение „София Спорт", че възложителят е прекратил незаконосъобразно процедурата за възлагане на обществената поръчка.

Това е поредната обществена поръчка, за която премиерът се разпорежда да бъде спряна. В понеделник той спря строежа на два лота от магистрала „Хемус”. По време на заседанието на кабинета вчера Борисов разпореди да бъдат прекратени обществената поръчка за личните документи, както и поръчка на Югозападното държавно горско предприятие. Двете поръчки са за близо 600 млн. лева.

По-рано днес стана ясно, че са прекратени и обществени поръчки на общините Варна и Бургас за 170 млн. лева.  

Борисов продължава спирането на обществени поръчки

Борисов продължава спирането на обществени поръчки

Прекратяват се 3 поръчки за 170 млн. лв.

Борисов разпоредил на спортния министър обществената поръчка за Зимния дворец да бъде спряна, след като е направил проверка. Той обясни, че не става въпрос за извършено престъпление, но нещата можели да се направят по-добре.

Бойко Борисов подчертава, че е спрял десетки обществени поръчки. Още бил кмет, когато анулирал конкурс на метрото и при следващия търг бил за 100 млн. по-евтин.

Магистрала "Хемус" щяла да се препроектира. Борисов е дал на регионалната министърка Лиляна Павлова срок до утре да му подготвят варианти. Ако разрешената скорост бъде намалена от 140 км в час на 120 км се смалявал радиусът на завоите и по този начин много щяло да поевтинее строителството на магистралата. При скорост 140 км/час радиусът на завоя трябвало да бъде 5 км.

Освен това можело да се махне голямата лента в средата между двете платна или да се намали.  

По думите на премиера имало готовност по някои трасета на "Хемус" да се строи, докато се препроектира.

Той е категоричен, че когато става въпрос за такива големи суми било хубаво не на 100 %, а на 1000 % да е прозрачна всяка една процедура, да става пред очите на медиите, на неправителствените организации. Не на последно място той поставя и Закона за обществените поръчки.

За да се стигнело до едно решение, трябвало да се направят съответните проверки. Борисов уверява, че когато е взел решенията за прекратяване на поръчките, това е в било в услуга на обществото. Не вижда защо в един момент не се пита за една обществена поръчка, а като я спрял се пита с какво право я е спрял. "Нека да го наречем политическа воля. Те са и законосъобразно проведени и съответно законосъобразно спрени", обобщава Борисов.

На въпрос на кореспондента на БиТиВи в белгийската столица какво вижда в огледалото, премиерът Бойко Борисов заявява, че в огледалото винаги е виждал себе си.

Припомняме, че този въпрос бе зададен на Борисов по време на срещата му с българи в посолството в Лондон.

В тази връзка той коментира, че благодари на момчето, което го е попитало това. По думите на Борисов след Лондон, той си е дал сметка, че може да витае съмнение върху неговата честност и принципност и реакциите са повече от ясни. „Амбициите са ни да направим България пример. Ще го направя”, зарече се Борисов.

Той е категоричен, че няма нужда да го подкрепят. Имал нужда се усети себе си достатъчно силен.

Имам тази воля и ако искат всички да ми обявят война, защото виждате – в огледалото започва да излиза кой ли не и да се разправят по брутален начин помежду си”, коментира Борисов. Той е категоричен, че няма никаква зависимост и ще го докаже, ако някой още не се е убедил.

Той коментира и блокадата по границата с Гърция. Подчертава, че вече месец гръцката държава не се намесва по никакъв начин за затварянето на нашите граници. Днес щял да го каже и на Европейския съвет. Бойко Борисов припомня, че два пъти е говорил с гръцкия премиер Ципрас. Опитал се да запази в максимален обем добрия тон и колегиалността.

Борисов е категоричен, че позицията ни е много твърда. По думите му не ставало въпрос само за средствата и това, което губим. Според него става въпрос за целенасочено отношение към България, защото други пунктове не се затварят.