Въведеното извънредно положение води до рестрикция, които неизбежно ще доведат до рецесия. Това заяви на брифинг в НС социалистът Красимир Янков. Заради характера на мерките, които се предприемат тази рецесия ще произтече от сферата на услугите, според него.

Туризмът започнал да отчита пръв загуби, още преди да бъдат регистрирани първите случаи на корона вирус у нас.

Туроператорите започнаха да отказват направени резервации за почивки от граждани на държави, в които кризата беше настъпила, притеснен е червеният депутат. Вместо незабавно въвеждане на система за ежедневно отчитане на броя отказани резервация и стойността на щетата отговорните фактори за сектора успокояваха, че първоначалния отлив ще се компенсира от последваща вълна от приход на туристи в активната фаза на летния сезон, критикува Янков.

В туристическият бранш са заети над 300 000 и формира 13% от БВП. Хотелиерите и ресторантьорите трябва да знаят от сега, как държавата ще ги подкрепи с конкретни мерки за оздравяване на сектора и какви са те, настоя социалистът. Това ще ограничи негативния вторичен ефект върху бизнеса на свързаните със сектора доставчици и партньори - в транспорт, селско стопанство, в сферата на услугите, по думите му. Ще им даде и ясна перспектива за да запазят работните места. Нужно е директно възприемане на предприетите мерки в останалите Европейски страни с опит в туризма, като Италия примерно, и адаптирането им към нашата ситуация, иска Янков.

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

С 201 гласа "за" депутатите приеха предложението на МС

Очаквам сред мерките за компенсиране намаляващите оборотни средства да са по-бързо връщане на ДДС, както и преосмисляне ставката на ДДС с цел повишаване конкурентоспособността и стимулиране на потреблението, настоя още червеният депутат.

Обявеното извънредно положение дава позитивно решение с оглед позоваването на клауза за форсмажор при изплащане на кредитите, от които се ползва туристическият бранш, обясни той, но това не било достатъчно.

"Трябва нов бюджет с нова структура. Не за разпределение на "мазнината", а стратегическо планиране на разпределение, което да даде възможност за бърза реанимация на секторите, които са със съществен и бърз принос към бюджета", каза Красимир Янков.

Той иска държавата да заложи програма за стабилизиране на всеки сектор след приключване на кризата, а не разхвърляне на компенсации по усмотрение.

Левите искат пакет от икономически и социални мерки

Левите искат пакет от икономически и социални мерки

Здравето не е печалба, категорична Нинова

"Тази програма трябва да се изготви сега! С конкретни мерки, а не пожелателно и констативно! ", категоричен е червеният депутат.

Не са достатъчни патриотични призиви за почивка на българите в родните курорти, заяви той. Чрез ваучери за почивка в България за работещите в икономиката и заетите в публичната администрация ще се стимулира пряко интереса за принос към икономиката ни, според него.

"Общественото очакване изисква да стане публично известен, достъпно разяснен, конкретен план за овладяване на кризата и последствията от нея. А по време на самата извънредна ситуация", недоумява той.

Премиерът плахо намекна за нуждата от корекция на цените на дребно свързани със спада на цените на петрола, смята Янков.

"Явно той не съзнава истинските параметри на задълженията на държавата в условията на извънредното положение. Важно е да няма злоупотреба с конституционните права на гражданите, но най-важен е контролът върху спекулата при търговията с дефицитни стоки. Това неизбежно ще настъпи заради затварянето на границите", притеснен е червеният депутат. 

Борисов: Извънредни мерки заради извънмерните граждани

Борисов: Извънредни мерки заради извънмерните граждани

В критичен момент всички могат да се обединят, убеден премиерът

От блокажа на свободното придвижване е зависима функцията на транспортния сектор, а това ще спре и доставката на стоки включително от първа необходимост, включително и лекарства, изтъкна той.

Горивата са основен компонент върху формиране на цените за всички стоки и услуги и държавата незабавно трябва да установи контрол за недопускане на спекулативна цена, подчерта Красимир Янков.

"Чухме от Томислав Дончев, че всъщност единственото ограничение произтичащо от това извънредно положение ще бъде "правото на свободно придвижване". Явно този човек няма понятие, че именно това право е в основата на функциониране на икономиката и на обществото, като цяло", критикува социалистът.

Оттук нататък започва задължението на държавата за адекватно управление, което да гарантира оцеляването ни в условие и на стриктното спазване на Конституционните ни права, категоричен е Янков.