Като голям успех вижда срещата на лидерите на ЕС и Западните Балкани в София зам.-председателят на БСП Деница Златева. Тя заяви това в ефира на БНТ.

"Успех е, че срещата на върха в София се провежда след 15 години. Подобен форум имаше в Солун през 2003 г, малко преди България да подпише Договора за присъединяване към ЕС. За това време държавите членки даваха надежди на страните от Западните Балкани, но нямаше проведена подобна среща. От тази гледна точка, самото й провеждане и вкарването на темата в европейския дневен ред е успех", така Златева коментира срещата от календара на нашето еврпредседателство.

По думите й преди срещата стои важна инициатива. Стратегията на ЕК за разширяването предхожда срещата на лидерите за Западните Балкани.

Според нея това представлява малък дисбаланс. Златева вижда причината в това, че стратегията се говори за разширяване, а в документите от срещата се говори за Европейска перспектива пред Западните Балкани.

По време на срещата през 2003 г. темата е била, че единственото бъдеще пред Западните Балкани е в ЕС, обясни Златева. Сегашното положение тя си обяснява с проблемите в Европа.

Според нея е изключително важно и какво ще последва от формалния Европейски съвет, който ще се проведе в средата на тази година.