От "Демократична България" внесоха проект за промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), според който прагът за регистрация се повишава на 100 000 лв. от 1 януари 2023 г. и на 166 000 лв. от 1 януари 2024 г., съобщиха от коалицията.

Това е първият от поредицата законопроекти като част от икономически мерки в отговор на увеличаващите се цени, както и за подобряване на бизнес средата. Проектът е подписан от представители на всички четири партии от управляващата коалиция.

Мярката ще засегне най-малко 90 000 фирми по първата стъпка и 110 000 фирми по втората.

Мотивът на вносителите е, че така ще бъде намалена административната тежест за малките фирми. "Очакваме, че така те ще могат да работят по-спокойно и да произвеждат повече стойност, от което да има ръст за икономиката", коментира депутатът Мартин Димитров.

Според настоящата правна уредба от 1 януари 2003 г., при достигане на 50 000 лв. облагаем оборот за период, не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец, данъчно задължените лица следва да се регистрират по ЗДДС.

"Оттогава са изминали близо 20 години, през които настъпиха значителни промени в обществено-икономическите отношения, в покупателната способност, както и бе натрупаната инфлация през периода", се казва в мотивите към законопроекта.

Според партийните икономисти действащият към момента Закон за ДДС не отчита и настъпилите трансформации в държавата, обществото и икономиката от последните 2,5 години, предизвикани от пандемията от КОВИД-19. В нормативния акт не са отразени ситуациите, свързани с въвеждането на ограничителни мерки, довели до съществено намаляване на оборотите на задължените лица и увеличаването на разходите за производство, се казва в мотивите продължава аргументацията на законопроекта.

Основната цел, преследвана с предлаганите изменения и допълнения е облекчаване на административната и регулаторна тежест, налагана на микро-, малките и някои от средните предприятия, както и на физическите лица, които упражняват независима икономическа дейност.

Предлаганата промяна няма да засегне отрицателно фирмите, които желаят да продължат да извършват дейността си като икономически субекти, регистрирани по ЗДДС.