От следващата година социалните помощи ще се отпускат по настоящ, а не по постоянен адрес. Това става чрез одобрени от правителството промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, съобщават от "Дондуков 1".

Промяната щяла да гарантира, че възрастните и хората с увреждания, които през зимните месеци сменят местожителството си, отивайки да живеят при роднини, ще получават социалните си помощи.

От Министерския съвет поясняват, че са се съобразили с препоръки на ЕК, националния омбудсман и трайно установената съдебна практика. Една от целите на измененията е стимулирането на свободното движение на хора, за да бъде улеснена трудовата миграция.

С промените в списъка на социалните услуги се включват и тези в домашна среда. От МС уверяват, че се подобрява редът на откриване, възлагане на управлението и предоставяне на социалните услуги, както и отчетността и контролът в тази сфера. Минималният срок на договора за социална услуга вече не може да е по-кратък от 2 години, а максималният - по-дълъг от 5 години.

Редът за провеждане и изготвяне на индивидуална оценка на потребностите и индивидуалният план за подкрепа били едни от най-съществените промени. Така, според кабинета, щяло да има гаранции, че социалните услуги ще бъдат съобразени с нуждите на хората.