Расте броят на хората, които се обръщат към Комисията за защита от дискриминация от създаването й до днес.

Ако през 2006 година, когато комисията е създадена, сигналите и жалбите, са били 289, то през 2015 година, те са 995. Броят на образуваните преписки през 2015 година са 474, за сравнение - в началото на дейността на Комисията са били 183.

През 2015 година Комисията отчита 476 свои решения, спрямо 84 в началото, когато е била създадена. Данните от доклада за дейността на КЗД за 2015 година бяха представени пред парламентарната комисия по вероизповеданията, която прие отчета.

Депутатът от ПФ Юлиан Ангелов скочи срещу комисията с думите: "Според нас, (Патриотичния фронт - б.р.), това е един неефективен, паразитен орган, който изпълнява определени поръчки", заяви патриотът.

Той изтъкна, че преди повече от месец изпратил писмо от името на ПГ на ПФ и не получил отговор, въпреки че срокът за това е един месец. "Защо не чухме колко от вашите решения, които са обжалвани пред съда, са били отменени", запита Ангелов председателя на комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева.

Тя отговори, че 60% са потвърдените решения, а само 40% са отхвърлени или върнати за ново решение в комисията.

Депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов обърна внимание на актуалната тема за забраната на бурките. По думите му, приемането на тези актове, свързани със забраната за закриване на лицето, са цъкаща бомба. Той подчерта, че се нарушават основни човешки принципи и призова комисията да се занимае с това.

Според него, ще се наложи в най-скоро време и парламентарната комисия по вероизповеданията да излезе с позиция по въпросните актове.

Шефката на комисията отчете, че има добро партньорство с институциите. Тя обаче, се оплака, че от създаването на комисията за Защита от дискриминация до днес, бюджетът на комисията драстично е намалял и това съществено пречи при осъществяване на правомощията на комисията.

Джумалиева изтъкна, че ЕК също е препоръчала да се осигури достатъчно финансиране, така че комисията спокойно да осъществява правомощията си.