Позовавайки се на изнесени в няколко медии информации, че по време на предизборната кампания през 2009 година са използвани лични данни на около 2 млн. българи, за да бъдат обект на агитация, трима народни представители от ГЕРБ входираха жалба в Комисията за защита на личните данни.

Сезирали сме комисията, защото смятаме, че ако тези факти и обстоятелства са достоверни, е нарушен чл. 5, ал.1 т.2 от Закона за защита на личните данни, тоест такива данни са обработвани с политическа цел“, обяви Данаил Кирилов.

От ГЕРБ признаха, че не разполагат със свои допълнителни данни и се позовават само на публикациите в електронните издания на в-к „Труд“, в-к „24 часа“ и няколко други информационни агенции. Общо пет издания са приложени като източници в жалбата, обясни Кирилов.

Бившите управляващи обявиха, че разчитат КЗЛД да извърши проверка относно достоверността на обстоятелствата, като по закон тя е длъжна да го направим. В случай, че се установят тези обстоятелства би следвало да се констатира и кое е виновното лице – дали това е възложителя, изпълнителя или и двете лица заедно, обясни Кирилов. „С оглед резултатите от тази проверка имаме възможността да сезира и съда“, добави той.

В публикациите се сочи „60 К“ АД, разкриха от ГЕРБ, а на въпрос имат ли други доказателства освен публикациите и разговаряли ли са с хора, които са били агитирани, Кирилов отвърна, че нямат собствени доказателства, но ако такива се появят, те ще бъдат предоставени на комисията.

В тази връзка Крисимир Велчев допълни, че разчита на медиите, които са „гласа на гражданското общество“. „Много разчитам на разследващата журналистика, защото не винаги можеш да стигнеш до истината по начина, по който съда стига. Ние не сме разследващ орган и няма да извършваме такава дейност. Надяваме се медиите, гражданите, обществото и всички, които знаят за тези действие на БСП да сигнализират“, коментира Велчев.

По думите му е неморално партията, обвинявала ГЕРБ в манипулации и купуване на избори, да действа по този начин. Велчев бе изумен, че БСП злоупотребяват със закон, който лично те са правили, но посочи, че управляващите в момента правят същото и с правилника за работа на Народното събрание, също изготвен от самите тях.
Какъв пример даваме на обществото и младите хора, попита той и призова всеки да се замисли „какво общество сме и какво искаме да бъдем“.

Димитър Главчев настоя медиите да обърнат внимание на подхода на ГЕРБ. „Ние се обръщаме към компетентните органи, а не се впускаме в спекулации, както правят нашите опоненти“, подчерта той.

Според него, ако колегите им от БСП Манолова, Станишев и други са били на тяхно място, всичко е щяло да мине през медиите. „Оставяме компетентните органи да преценят какво се е случило, а оттам насетне обществото да прецени дали иска „да се правят избори, както при Борисов и Цветанов“, или такъв избори, за които става въпрос в този сигнал“, коментира Главчев, цитирайки изказването на Сергей Станишев от уикенда.

Разликата е в това, че ГЕРБ поставят въпроса сега, въпреки че би могло много удобно да изчакат деня за размисъл и да го направят тогава, когато никой няма да може да го докаже в кратък срок, завърши Красимир Велчев.