Нямало разнобой между президента Росен Плевнелиев и ГЕРБ. Тази позиция изрази председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, след като от БСП обявиха за „тотален разрив на отношенията между президента и ГЕРБ”.  Право на държавния  глава било да налага вето или да сезира КС.

Надявам се президентът да съобрази, че ветото имаше сериозен ефект в парламентарните дебати, че то беше прието в правна комисия, коментира Кирилов. Ветото било и сериозният мотив да продължат дебатите между партньорите в коалицията. В резултат на това се стигнало до по-добра редакция на казуса със секциите в чужбина.

В повече от половината европейски демокрации не се допуска гласуване извън тяхната територия или ако се допуска такова, то редът е изключително рестриктивен, обясни шефът на правната комисия.

Данаил Кирилов  призова юристите на президента да не бързат със сезирането на КС, за да внесат управляващите новите по-справедливи текстове, за да няма „кух ход” във времето, както се изрази той.

От БСП са убедени, че сме свидетели на тотален разрив на отношенията между президента и политическа партия ГЕРБ, която го е издигнала и направила президент.

Според Жельо Бойчев по същество Плевнелиев обвинява ГЕРБ в това, че тя защитава тяснопартийни интереси и погазва основни конституционни норми в страната.

Считам, че сме свидетели по същество на начало на президентска кампания. Очевидно обаче Плевнелиев няма да бъде кандидатът на ГЕРБ, коментира още социалистът.

Съпредседателят на патриотите Каракачанов също е на мнение, че държавният глава тичал към президентската си кампания. Много ми е интересно колко гласа ще вземе, ако ГЕРБ не го подкрепят, подчерта той и даде отговорът – "около2,5%".