Да се промени 14-дневния срок при заявяването на подвижна урна в общината. Това коментира пред Българското национално радио Стоянка Балова, изпълнителен директор на Института за социална интеграция.

"Никой не може да гарантира, че в този срок и до самия изборен ден няма да се разболеете от Covid-19 и да не Ви е възможно да излизате от вкъщи, а да искате да гласувате. С промяната на този срок ще може да се избегне ограничаването на немалка част от избирателите да упражнят правото си на глас".

Радев: Партиите нямат основания за претенции по отношение на датата на вота

Радев: Партиите нямат основания за претенции по отношение на датата на вота

Въпросът е не толкова кога, а как ще се проведат тези избори

Несъществени са аргументите на управляващите да не отварят за промени Изборният кодекс за това, че се правят изменения в последния момент. 

"От 2014-та година до сега новият Изборния кодекс е допълван 19 пъти, като в голяма част от промените са ставали точно преди избори", каза Балова. По думите на изпълнителния директор на Института за социална интеграция именно подобни промени в последния момент през годините са възпрепятствали анализа на законодателството в пълнота.

Според нея, освен Закона за извънредното положение, регламентиращ гласуването на поставените под карантина, е редно да се промени малко и Изборния кодекс, според който с подвижна избирателна кутия могат да гласуват само хората, които имат документ, например ТЕЛК решение.

Йотова обвини управляващите, че бламират честните и достъпни избори

Йотова обвини управляващите, че бламират честните и достъпни избори

"Учудвам се защо не се отваря Изборният кодекс"

От Института за социална интеграция наблюдават изборния процес в България повече от 10 г. Според неговия изпълнителен директор следва да се наблегне на обучението на членовете на секционните избирателни комисии.

Стоянка Балова отбеляза, че дистанционното обучение на комисиите е вариант заради малкото време до датата на парламентарните избори. По думите ѝ може да се помисли и за електронна регистрация на наблюдатели и застъпници.