От партия АБВ настояват за незабавно спиране на концесиите. Това обяви пред журналистите в Стара Загора председателят на партията Румен Петков.

Думите му са след като на 30 юни президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите.

Петков подчерта оспоримостта на концесиите, особено тези, които се отнасят до стратегически обекти и такива със значение за националната сигурност, като например пристанищата. Според лидера на АБВ е възможна следващо правителство да преразгледа концесиите.

"Самият Борисов показа, че за него управлението на държавата е пълнене на чекмеджета. Докара (...Борисов...) концесионните си договори на 50:50 с концесионерите, плюс всички лихви, данъци, такси и акцизи", каза Петков.

Румен Петков призова също за генерално преразглеждане на концесионната политика и защита на националния интерес, както и за преустановяване на всички сделки, свързани с продажба на държавно имущество и поиска подкрепата на всички парламентарни сили.

Пред журналисти Петков поиска и незабавен обиск на вилата на премиера Бойко Борисов, от където бяха скандалните кадри с пистолет, пари и кюлчета злато.

Петков направи сравнение какъв е бил броят на убийствата по времето, когато Борисов е бил главен секретар на МВР и след това, по времето на кабинета "Станишев", когато самият Румен Петков бе вътрешен министър преди да напусне поста.

"2001-2005 година, когато Борисов беше главен секретар на МВР, тежките брутални и нагли убийства бяха по 25 годишно. От 2005 до 2008 година тя бяха свити на 3. Това е ярък показател в неефективността на Борисов да организира работата на службите и противодействието на тежката престъпност".

Лидерът на извънпарламентарната партия заяви, че иска оставката на главния прокурор Иван Гешев, защото е единственият обвинител, който издава присъди и се разпорежда по свое усмотрение със СРС-та