Председателят на Шалом Максим Бенвенисти се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова по повод празника Песах - празникът на спасението на еврейския народ.

От 25 март до 2 април тази година еврейската общност празнува Песах - празникът, който отбелязва изхода на евреите от Египет и спасението им от робство, след което Мойсей повежда еврейския народ 40 години през пустинята, за да ги отведе до Обетованата земя.

Представителите на еврейската общност поднесоха на Фандъкова традиционни за празника подаръци - маца - ритуален безквасен хляб и 16 годишно кашерно бренди.

Бенвенисти подари на Фандъкова и книга с историческо описание на еврейската общност в България и последния брой на вестник Еврейски вести, където на първа страница е публикувана информация за връчената на Фандъкова награда Шофар по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи.

От Шалом заявиха, че не е имало друг кмет в София, който да е толкова отворен към тяхната общност и техните проблеми.

Председателят на Шалом постави и някои текущи въпроси на еврейската общност, които са от компетенцията на столичния кмет, като искането за детска градина.
Те заявиха готовност и желание да помогнат за изграждане на нова педиатрична болница, като Фандъкова откликна положително и заяви, че е разговаряла вече по върпоса с бившата здравна министърка Десислава Атанасова и с главния архитект Петър Диков.

От Шалом се ангажираха в рамките на един месец да подредят и предоставят списък с идеи за решаването на проблеми в столицата, които засягат всички граждани, а не само еврейската общност.
По този начин те се надяват да се отблагодарят под някаква форма за спасяването на тяхната общност.