След изборите Парламентът се занимава с всичко друго, но не и с референдума. Това заяви Тошко Хаджитодоров от Инициативния комитет за референдума на Слави Трифонов.

По инициатива на Комисията по правни въпроси в парламента се провежда обществено обсъждане на тема: "Мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура".

Според хората на Слави дебатът не бива да бъде "за" или "против" мажоритарна система, защото има ясно изразено мнение на българския народ. "Дебатът трябва да бъде как да приведем волята на народа в закон", отсече Хаджитодоров.

Той бе категоричен, че следващите избори за депутати трябва да бъдат по новите правила.

Патриотът Димитър Байрактаров призова да не се внушава, че това е волята на българския народ, защото той представлявал едни 4 млн., които не са го подкрепили.

4,7 млн. по избирателни списъци не са подкрепили референдума, отсече Байрактаров.

С 30-минутно закъснение в пълната зала "Запад" в Парламента дойде лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който още с влизането направи забележка за провеждането на дебата и се оплака, че за него няма място.

"Трябва ли да отстъпя мястото си на Сидеров, не знам процедурата по настаняване", запита Филип Станев от Инициативния комитет за референдума на Слави Трифонов. В крайна сметка, макар и не на масата, атакист номер 1 си намери свободен стол и се настани.

"Шоуто на Слави" не било военна организация и нямало да прави партия

"Шоуто на Слави" не било военна организация и нямало да прави партия

Манолова внесе законопроект за въвеждането на мажоритарна избирателна система

"Доброто ни възпитание не позволява да казваме на депутатите какво да правят", изтъкна политологът доц. Огнян Минчев. По думите му, когато става въпрос за нещо толкова важно и сложно, не може и дума да става нито за външен натиск на парламента, нито за бързане и препиране кога и как да бъдат приети определени закони. Трябва да се работи спокойно и компетентно, убеден е той.

Според политолога Димитър Димитров "този избор ще даде възможност на всеки да говори от името на Дупница, например".

"Референдумът е съставка на лечебен препарат. Когато го предозирате, изборът е летален", предупреди Димитров.

Мажоритарната система би засилила интереса към купуването на гласове, смята Ваня Нушева, от асоциация "Прозрачност без граници". Тя допълни, че въвеждането на предложената система ще даде нови мащаби на изборния туризъм.

Нушева напомни, че Изборният процес и законодателството са предмет на наблюдение на Венецианската комисия. Една от препоръките е да се спазват международните стандартни при изработването на изборното законодателство, а именно това да става в спокойна дискусия.

"Ние не сме убедени - като организация на част от българския народ, че точно по този начин трябва да се случат нещата с избирателната система", заяви Чавдар Христов от КНСБ. Той допълни, че има много камъни, в които може да се удари българската демокрация.

Смесената система би била по-добро решение, смята експертът по конституционно право проф. Емилия Друмева. По думите й, проведеният референдум е показал, че част от народа подкрепя въвеждането на мажоритарна система, което предизвика обсъждането, но това ни връща 27 години назад. Смесена система би била добро решение

След повече от 4 часа дебати в Парламента по въпроса за мажоритарната избирателна система така и не се стигна до консенсусно решение. Представители на инициативния комитет за референдума, депутати, социолози, политолози, експерти по конституционно право и други изложиха тезите си по темата.