Гръцкият президент Прокопис Павлопулос „скръцна със зъби” на Скопие от българската столица, където на официално посещение.

Ние сме за европейската перспектива на Македония, изтъкна той по време на брифинга си с президента Росен Плевнелиев. Македония обаче трябвало да уважава историята. Не можем да живеем заедно и в рамките на ЕС при условие на фалшификация на историята, категоричен е гръцкият президент.
Според него Македония има европейска перспектива, както и възможност да стане член на НАТО, но трябвало да уважи някои европейски ценности.

Цивилизованите държави уважават историята, категоричен е гръцкият президент. Не е възможно да си член на ЕС, а от друга страна да си фалшификатор на историята, предупреди Прокопис Павлопулос.
Нямало противопоставяне между Гърция и Македония, както и между Гърция и Турция, по думите му.

Гръцкият държавен глава настоя за хуманно отношение към бежанците. Трябва непримиримо да се борим с терористите, те са врагове на човечеството, врагове на Западния свят, на западната цивилизация, категоричен бе Павлопулос.
По мнението му в ръцете на Европа е разрешаването на войната в Сирия.

Гърция подкрепи членството ни в Шенген и изрази недоумение защо не ни приемат там, след като отговаряме на всички критерии. Атина застава твърдо зад нас в тази ни битка, но поиска нашата подкрепа за разрешаване на кипърския въпрос. Прокопис Павлопулос поиска обединение на Кипър според международното право.

Гръцкият президент се обяви срещу рестрикциите и финансовата дисциплина, диктувана от ЕС. Политиката на оскъдици не води до никъде, убеден е той и поиска политика на развитие на икономиката и просперитета.

Горещи точки във всички европейски държави поиска президентът Росен Плевнелиев по време на съвместната пресконференция с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос.

Днес ние градим мостове на сътрудничество и приятелство, изтъкна българският президент и се обяви за членството на страните от Западните Балкани в ЕС. Можем да превърнем тази исторически обременена част на Европа от миналото в един демократичен и проспериращ регион на бъдещето, убеден е Плевнелиев.

Той изтъкна доброто сътрудничество между двете страни. Заедно Гърция и България, по думите му, работят по идеята за създаване на енергийна борса за Югоизточна Европа.

Очаквано темата за бежанския поток бе важна част от разговорите между двамата президенти.
Европа е изправена пред безпрецедентен миграционен натиск, отчете държавният глава. Този проблем, по думите му, е общ и затова е нужен общоевропейски подход за изход от ситуацията.

Прословутите „hot spots” трябва да са във всяка една европейска страна, защото навсякъде влизат мигранти и те трябва да бъдат обработвани по един и същи начин, категоричен бе Росен Плевнелиев.

България и Гърция са незаобиколим фактор за стабилността и демократичното европейско развитие на държавите в региона, смята Плевнелиев. Двете страни били и двигател на добросъседството. Той пожела да се сбъдне една мечта - Балкани, в които границите нямат значение.