От Централното военно окръжие припомниха, че ежегодно актуализират картотеката си. Информацията е поместена на сайта на военното министерство с днешна дата.

В базата данни са включени хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет.

За актуализация се изпращат повиквателни заповеди за даване на мобилизационно назначение за военно време до гражданите, без да бъдат вземани на действителна военна служба и без да ги мобилизират. 

Никой в България не знае колко са бомбоубежищата

Никой в България не знае колко са бомбоубежищата

Задача на МВР е да стопанисва скривалищата

Само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента може да се обяви мобилизация. Никой няма право без тези изисквания да обявява мобилизация и да мобилизира българските граждани, се казва в съобщението. П

Гражданите, които получат повиквателна, трябва да се явят в съответното военно окръжие по местоживеене и да предоставят необходимите актуални данни за ръст и размери, включително на облекло и обувки. Това се прави в изпълнение на разпоредбите на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България, съгласно които на резервистите или запасните трябва да бъдат осигурени униформи и обувки, ако бъдат призовани на действителна военна служба или мобилизирани.

Бомбоубежищата се проверяват по документи и рутинно

Бомбоубежищата се проверяват по документи и рутинно

Борисов не е разпореждал проверка на бомбоубежища

Тази дейност е рутинна и се извършва от Централното военно окръжие и неговите структури в страната два пъти в годината след отписване от военен отчет на съответния набор към юни и декември на календарната година. Няма никаква връзка с военния конфликт в Украйна. Актуализацията на базата данни се налага, поради отписване или изключване от военен отчет на резервисти или запасни, освободени от служба в запаса в съответствие с чл. 62 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България.

Съгласно чл. 95. От Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България "запасен, който не изпълни задължение, възложено му с този закон, се наказва с глоба от 270 до 1000 лв.", допълват от МО.

Има нередности в бомбоубежищата у нас, алармира шефът на пожарната

Директорът на националната пожарна полк. Кирил Войнов заяви, че в част от проверените 98 скривалища и бомбоубежища в страната са били установени нередности.