Движението за права и свободи с внимание и загриженост следи оценките, анализите и коментарите за проведения на 16 април 2017г. референдум в Република Турция, се съобщава в Декларация на ДПС до медиите.

ДПС винаги е отстоявало в Европейските институции позицията, че мястото на Република Турция е сред семейството на демократичните европейски общества. Първите реакции на Европейските политици и институции след проведения референдум показват, че Турция се отдалечава от членството в ЕС, се тревожат от партията.

ДПС допълва, че двадесет и пет милиона турски гласоподаватели, сред които и значителна част от живеещите в Република Турция български граждани, категорично заявяват, че твърдо ще отстояват основните принципи на модерната, демократична, светска и силна Република Турция, основана от Мустафа Кемал Ататюрк.

Партията коментира, че от оценките за референдума могат да се направят няколко основни извода. Кампанията не е равнопоставена, както в медиите, така и в различните агитационни мероприятия, смятат те.

Допълват, че в хода на самия референдум са констатирани множество нарушения на правилата за провеждане, като самите правила са безпрецедентно променени по време на провеждането и отчитането на Референдума.

Тези изводи създават почва за реални съмнения в легитимността на проведения референдум, обясняват ДПС.

Резултат 51,4% "за" промените и 48,6% "против" показва, че турското общество е разделено на две половини. Предложените промени в Конституцията не получават категорична подкрепа.

Флагрантното нарушаване на един от фундаменталните принципи на демократичната държава - разделението на властите на Законодателна, Изпълнителна и Съдебна, не получава категорична подкрепа. Утвърждаването на авторитарен режим и политиката на потъпкване на свободата на словото и мисълта не получава категорична подкрепа, считат от ДПС.

В своя декларация от 5 април ДПС предупреждава, че рефереднумът застрашава демокрацията, спазването на основните права и свободи, както и върховенството на закона. Както и че преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат я прави вредна за себе си, за съседите си, за Европа и света.